Befejeződött a boldogkőváraljai vár rekonstrukciója. A munkálatokhoz az Észak-magyarországi Operatív Programra benyújtott pályázattal sikerült előteremteni a szükséges forrást.
A projekt fő célja volt, hogy a közel nyolcszáz éves kiemelt jelentőségű országos műemléken olyan rekonstrukciós munkákat végezzenek el, amely növeli a település és a térség turisztikai vonzerejét, a szolgáltatások számát. A terveknek megfelelően lefedték és helyreállították a Palotaszárnyat, a Háromszögű Torony pedig védőfedést kapott és egy kilátót is kialakítottak benne. A régészeti kutatást követően rekonstruálták az északi védművet és az alsóvár kapuját.
Azonban nem csak az épületet újították fel a beruházás során, hanem a régi és az újonnan létrehozott helyiségeket is igyekeztek tartalommal megtölteni. Egyedi történelmi kiállítások és tárlatok költöztek az épület falai közé: a lovagterem falai mentén a teljes magyar történelmet bemutató ólomkatona-kiállítást rendeztek be terepasztalokon. Ez Közép-Európa legnagyobb ilyen látványossága több ezer valódi ólomkatonával. Emellett címer- és zászlókiállítás, hadtörténeti eszközök bemutatója, rekonstruált kovácsműhely, börtön- és kínzókamra, továbbá egy érme-előállításra is alkalmas „pénzverde” és numizmatikai tárlat is várja az érdeklődőket.

Forrás: Abaúj LEADER Egyesület

Cikk megosztása