A Komárom-Esztergom megyei Dad központjában található a késő barokk egyik legkiválóbb mestere, Fellner Jakab által tervezett „Sörház”. A műemléki védelem alatt álló épület azonban romos állapota miatt nemhogy nem jelentett vonzó látványt, de a szétmálló cserepek kifejezetten veszélyt jelentettek a Sörház környékén sétálókra.

A leromlott állagú épület az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programnak köszönhetően esélyt kapott a megújulásra: a Dadi Református Egyházközség mintegy 12,7 millió forintot nyert pályázatával, amelynek köszönhetően nekiláthattak a régóta esedékes munkálatoknak.

A beruházás során kicserélték a teljes, elkorhadt tetőszerkezetet, és felújították az épület homlokzatát. Egyedi darabokra cserélték a rosszul záródó nyílászárókat, és a teljes körű renoválás alatt fokozottan figyeltek az energiatakarékossági szempontokra, így az épület fűtési igénye is csökkent, egyszerre kímélve a környezetet és a fenntartó pénztárcáját. A megújult épület ráadásul visszanyerte egykori külsejét, így újra a község díszévé vált.

Forrás: Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség

Cikk megosztása