Lengyel küldöttség látogatott 2012. február 3-án a Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesülethez. A delegáció a VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézetének (VM VKSZI) felkérésére érkezett a helyi akciócsoporthoz, hogy a magyar gyakorlattal a terepen is megismerkedjen, miután előző nap a kisgazdaságok helyzetéről egyeztettek magyar szakértőkkel.

A küldöttség tagjai négy fontos lengyel szervezetet képviseltek. A Krakkói Agrártudományi Egyetem több tanszékéről is érkeztek vendégek, élükön az intézmény rektor-helyettesével, Zenon Pijanowskival, valamint egyik dékánjával, Józef Kaniával. A Lengyel Tudományos Akadémia Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Intézetének tudományos kutatóit Miroslaw Drygas vezette, az Országos Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Szaktanácsadási Intézet dolgozóit pedig Jaroslaw Bomba igazgató. A látogatócsoportban a közelmúltban létrehozott Mezőgazdasági Kisvállalkozások Kutatásának Európai Centruma is több munkatársával képviseltette magát. A 13 tagú küldöttséget a VM VKSZI munkatársa, Rakaczky István kísérte, aki tolmácsolt is a magyar és lengyel fél között.

A vendégek és fogadóik az egyesület munkaszervezetének szobi irodájában tartottak közös megbeszélést. Itt a Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezetének vezetője többek között az egyesület területéről és településeinek összetételéről adott tájékoztatást. Neubauerné Szatmári Zsuzsanna beszélt a 2010 őszén négy országgal kötött nemzetközi együttműködési megállapodásukról is, amelyhez a vendégek jelezték csatlakozási szándékukat. Moksony Katalin ügyintéző az egyesület Visegrádi Alaphoz benyújtott, sikeres pályázatáról beszélt. A szakmai előadások után könnyedebb témát jelentett a Polski Fiat 125p Klub beszámolója, a vendégek pedig belekóstolhattak a helyi alapanyagokból készült, száz százalékos gyümölcslevekbe, amelyeket a termelő egy nyertes LEADER-pályázatnak köszönhetően már a piacra is ki tud juttatni.

A küldöttség tagjai ezután a Pest megyei Kemencére látogattak, ahol megmutatták nekik a ribizli ültetvényeket, a ribizli szedő gépeket, és egy közelmúltban újraindított hűtőházat. Itt Menyhárt Ottó a helyi termelőszövetkezet szétesése utáni állapotokról, mezőgazdasági vállalkozásáról, a betakarítógépekről, és a hűtőház szanálásáról és újbóli üzembe helyezéséről beszélt a vendégeknek. Pongrácz János ribizli ültetvényét is megtekinthette a csoport, akárcsak azt a LEADER-forrásból elkészült lekvárfőző üzemet, amellyel a gazda fel is tudja dolgozni saját termékeit.

A látogatás végén a lengyel küldöttség azzal a határozott szándékkal búcsúzott, hogy mindenképpen szeretné, ha a Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület szorosabbra fűzné kapcsolatát egy hasonló adottságú lengyel akciócsoporttal.

Forrás: Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása