Több mint 26 millió forintot nyert a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaszentimre IKSZT kialakítására az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap pályázatán. A művelődési házból kialakított intézmény január 17-i ünnepélyes átadását Koczúrné Tóth Ibolya, a község polgármestere nyitotta meg. Beszédet mondott Varga Mihály miniszterelnökséget vezető államtitkár, a település országgyűlési képviselője. Az ünnepi műsor után Fodor-Csipes Anikó református lelkész asszony megáldotta az intézményt, majd Varga Mihály államtitkár átvágta a nemzeti színű szalagot.
A megújult közösségi tér egyike a több száz sikeresen felújított szolgáltatóháznak. A beruházás során felújították és átalakították a meglévő művelődési házat, kicserélték a főbejárati nyílászárókat, teljes körűen akadálymentesítették az épületet, valamint új elektronikai, számítástechnikai és egyéb eszközöket, berendezéseket és bútorokat vásároltak. A kivitelezési munkálatok 2011 márciusában kezdődtek és június végén megtörtént az elkészült épület műszaki átadás-átvétele. A fejlesztéssel a meglévő szolgáltatások minőségi javulására, új szolgáltatások, programok szervezésére nyílik lehetőség. Az IKSZT a szolgáltatások integrálásával eléri, hogy a lakosság a kulturális, közösségi programokhoz, az aktuális információkhoz jóval hatékonyabban jusson hozzá, mint a hagyományos művelődési házak esetében.
Az IKSZT feladata, hogy változatos információs és közösségi szolgáltatásokat nyújtson az alacsony lélekszámú településen élőknek. Egyik fontos funkciója, hogy kiszolgálja a lakosságot, elsősorban közösségi, közművelődési és egészségfejlesztő programok szervezésével, de megtalálható itt a közösségi információs pont is, helyet biztosítva a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH), illetve az Állami Foglalkoztatási Szolgáltatások (ÁFSZ) információs szolgálatának. Segíti a helyi lakosok, vállalkozások információhoz jutását, könyvtárat működtet, és internetes hozzáférést biztosít az e-Magyarország ponton. Helyet ad továbbá különböző civil szervezeteknek és egyéb önszerveződéseknek.

Forrás: Tisza-tó Térsége Leader Egyesület, IKSZT Programiroda

Cikk megosztása