A házigazdák számára is meglepően nagy érdeklődés övezte az „Ökológiai gazdálkodás hazai helyzete – trendek és kitörési pontok” című szakmai konferenciát.

A rendezvényt a 2011-ben életre hívott ÖMKi Közhasznú Nonprofit Kft. szervezte a svájci Biogazdálkodási Kutatóintézettel (Forschungsinstitut für Biologischen Landbau, FiBL) közösen. Az eredetileg százfősre tervezett tanácskozásra végül több mint 350-en mentek el a gödöllői Szent István Egyetem aulájába, ezzel is bizonyítva, hogy a téma felvetése mennyire aktuális, és az ökológiai gazdálkodás mekkora lehetőségeket hordoz magában.
A Kárpát-medence természeti erőforrásainak gazdagsága indokolttá tenné, hogy a Magyarországról származó, kiváló minőségű bio-élelmiszerek az európai élelmiszerpiac élvonalába kerüljenek - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A valós eredmények azonban szerinte messze elmaradnak a lehetőségeinktől, így az ökológiai gazdálkodást érintő szakmai fórumok közös érdeke, hogy megnyugtató választ találjunk az ágazat jövőjére. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha összehangoljuk az ágazat szakterületeit, beleértve a tájékoztatást és a szemléletformálást is.
Fazekas Sándor, a rendezvény fővédnöke, előadásában hangsúlyozta: „a Nemzeti Vidékstratégia az ökológiai mezőgazdaságot, mint nagyobb munkaigényű, ezáltal a vidéki foglalkoztatásban hangsúlyos szerepet játszó, az erőforrásokkal fenntarthatóan gazdálkodni képes, és egészséges élelmiszert előállító ágazatot fejlesztési prioritásként kezeli”.
Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetőjének üdvözlő szavai után Urs Niggli, a FiBL vezetője beszélt az ökológiai gazdálkodás európai sikereiről, irányt mutatva a magyarországi partnerek kitörési lehetőségeinek.
Az egész napos konferencia előadóinak sorában az ökológiai gazdálkodás különböző ágazatainak szakemberei, valamint a minősítő szervezetek képviselői követték egymást. A hallgatóság olyan speciális területekbe nyerhetett betekintést, mint például a szürkemarha-tenyésztés, valamint ennek szerepe és lehetőségei a hazai ökológiai hústermelésben, vagy a tájfajták potenciális jelentősége a hazai ökológiai növénytermesztés számára. Lehota József, a Szent István Egyetem (SZIE GTK) Marketing Intézetének igazgatója a biotermékekhez kapcsolódó marketing tevékenységek lehetőségeiről és a téma kutatási eredményeiről számolt be. Érdekes téma volt két, Magyarországon elismert minősítő intézet szemszögéből megismerni az ágazat problémáit és céljait.
A plenáris üléseket a délutáni órákban szakmai műhelymunka követte; a résztvevők bekapcsolódhattak az „oktatási, kutatási és szaktanácsadási”, az „Ökológiai szaporítóanyagok” valamint az „Ökológiai termékek értékesítése és marketingje” szekciók munkájába.
Az eredmények megvitatása, a felmerülő kérdések és a szakemberek válaszai összecsengtek a záró plenáris ülés konklúzióival: a magyar ökológiai mezőgazdaság sikeres fejlődéséhez szükséges és elengedhetetlen az ágazat szereplőinek összefogása, az együtt gondolkodás.
Ennek a törekvésnek adott teret az ÖMKI február 2-i, gödöllői konferenciája is, ahol a résztvevők megmutatták: a sikeres kezdő lépések után készek a következetes, hosszú távú megoldásokat feltáró közös munkára, együttműködésre.
Az ökológiai gazdálkodásról az ÖMKi honlapján vagy az alábbi linken elérhető kiadványában érhetőek el további információk: http://www.biokutatas.hu/images/stories/hirek/omki%2050%20erv%20vegleges%20honlapon.pdf

Forrás: VM VKSZI

Cikk megosztása