Hegyhátsál lakói, amatőr csillagászok, valamint a beruházó és a kivitelező cégek vezetői jelenlétében adták át ünnepélyesen a Vas megyei település új csillagvizsgálóját. A 2010-ben kezdődő beruházáshoz csaknem 40 millió forintot nyert a település az Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Programból.

A nagyközönség számára 2012 tavaszán nyitja meg kapuit a közel 220 négyzetméteres épület. A vizsgálótorony, valamint a forgatható kupola átmérője 5,5 méter, magassága pedig 6,4 méter. Az épület közművekkel, így vízzel, villannyal, földgázzal és szennyvíz-elvezetéssel ellátott. Tartozik hozzá egy 80 négyzetméteres előadóterem, de található benne szélfogó, három iroda, konyha és mosdó is.

„A hegyháti csillagvizsgáló megépítése és működtetése a csillagászat népszerűsítését éppúgy szolgálja, mint a közösségi célokat” – mondta a megnyitón Tuboly Vince, a fenntartó alapítvány elnöke. Kiemelte, hogy a régióban és a kistérségben ez az egyetlen csillagászati intézmény, így ide hozzák a környékbeli iskolákban tanuló diákokat.

A csillagvizsgálót nyitottsága révén a nagyközönség is látogathatja, a helyiek szerint pedig egyre több turista kíváncsi a nagy távcsőre és a megfigyelésekre. A már régebb óta működő, amatőr csillagászokból álló alapítvány, amely a létesítmény fenntartója, a tudományos ismeretterjesztő tevékenysége révén évente mintegy 14 ezer emberrel kerül kapcsolatba. Publikációik már többször felkerültek a NASA, az Egyesült Államok Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatala által üzemeltetett honlapokra is.

Forrás: Vasi Őrtorony Közhasznú Egyesület, vasnepe.hu

Cikk megosztása