Mintegy 16 hektáron telepített homoktövist a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Újszász önkormányzata. A kijelölt területen 21200 tövet ültettek el a gyógynövényből, amelynek vöröslő narancssárga bogyója tízszer több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom. A munkálatok során 106 tonna szerves trágyát, 170 tonna homokot, és 23 ezer liter vizet használtak fel. Az ültetést korábban közmunkások végezték el, akik közel kétezer óra élőmunkát fektettek a cserje telepítésébe. Ehhez egy helyi vállalkozó is segítséget nyújtott, nem egyszer három-négy erőgépet is biztosítva számukra.

A szívós növényeknek csak a telepítése kerül ekkora erőfeszítésbe, a továbbiakban kevesebb munkával és költséggel tudják majd a területet művelni. Az önkormányzat a helyiekkel is szeretné megismertetni a homoktövis előnyeit, ezért a téli hónapokban olyan akciókat szerveznek, ahol a lakosságnak a cserje terméséből készült termékeket szeretnék bemutatni.

„A homoktövis-termesztés egy olyan hosszú távú befektetés, amely a város bevételeit várhatóan növeli, elősegítve ezzel elsősorban a további fejlesztési lehetőségeket. E növény az élelmiszeriparban, a kozmetikai iparban és a gyógyszeriparban is igen elfogadott, jó jövedelmezőségi mutatókkal rendelkezik” – írta a homoktövisről Molnár Péter polgármester. A város első embere úgy számol, hogy két-három éven belül megtérülhet a befektetés.

Forrás: Közép-Tisza-Zagyva Vidékfejlesztési Egyesület, szoljon.hu, ujszasz.hu

Cikk megosztása