A leveleki fiatalok számára a 2005-ben megalakult Leveleki Ifjúsági Egyesület számos programmal igyekszik segíteni. Az elmúlt években Úthenger címmel szerveztek programokat, szombaton pedig útjára indult a Program a Céltudatos Ifjúságért, azaz a PACI.

„A két éves program fő célja az itt élő fiatalok segítése, az esélyegyenlőség megteremtése, a helyi közösség fejlesztése, a település iránti szeretet erősítése” – mondta a nyitórendezvényen Mudri Imre projektmenedzser. „Sok kulturális és szabadidős programot tervezünk, amelyek elsősorban a 12-29 éves korosztálynak szólnak, de számos alkalommal bekapcsolódhatnak az idősebbek is, a fiatalabbaknak pedig külön foglalkozásokat szervezünk” – osztotta meg a terveket. A program ideje alatt – öt számítógéppel – információs pontot működtetnek a művelődési házban. Lesz többek között életvezetés-életvitel, tánc-, idegen nyelvi képregény-szerkesztő klub, újságíró kör, zeneoktatás és kézműves foglalkozás. A művelődési ház udvarán szeretnék kialakítani a „kamaszok udvarát”: kosárpalánkot vásárolnak, graffiti falat építenek, valamint virágosítanak és térköveznek. A programok között szerepel több kirándulás, valamint egy térségi ifjúsági találkozó megszervezése is a leveleki kempingben. Minderre közel 50 millió forint uniós és hazai támogatást nyert az egyesület, amiből három ifjúságszervezőt is foglalkoztatni tudnak.

Az egyesület kezdeményezését örömmel fogadta Borsodi László polgármester. „A megújult, megszépült művelődési házunk megfelelő teret ad az új programnak, amely a korábbi, Úthenger című pályázatnak a folytatása. Jó érzés látni, hogy az egyesületnek sikerül maga köré gyűjtenie a település fiataljait, akiknek tartalmas programot is tud nyújtani. Talán így is sikerül megakadályozni a fiatalság elvándorlását”.

Szabó Zsuzsanna, a PACI szakmai vezetője szerint „szerencsére motiválhatók a Leveleken élő fiatalok, könnyű velük szót érteni. Partnernek tekintjük egymást, még a gondjaikat is megosztják velem. Örömmel fogadták a most induló PACI-t, s nemcsak a tizen-, hanem a huszonévesek is”.

Forrás: Közép-Nyírségért és Rétközért Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása