„Könyvek között lenni igazi öröm” – kezdte megnyitó beszédét Fazekas Sándor. A most induló Darányi Ignác Terv a Nemzeti Vidékstratégia keretét adja, a megújulásnak pedig elengedhetetlen kelléke a szakkönyv – mondta a vidékfejlesztési miniszter hétfőn a Vajdahunyad várban. Hozzátette: az idei évtől a tárca háttérintézménye, a VM Vidékfejlesztési, Szakképzési és Szaktanácsadási Intézet (VM VKSZI) fogja össze a szakkönyv és szaklapkiadást. Az intézet tavaly több mint háromszáz féle tankönyvet kínált, amelyekből hatvanezer példány el is kelt.
A miniszter hangsúlyozta: a nyomtatott információkra – könyvek, újságok, folyóiratok – az internet világában is nagy szükség van. Ezt bizonyítja 14 éve folyamatosan a mezőgazdasági könyvhónap sikere is.
L. Simon László országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke arról beszélt, hogy vissza kell állítani a mezőgazdasági szakkönyvek támogatási rendszerét. Hozzátette: idén mintegy tizenegy milliárd forint áll rendelkezésre a magyar kultúra támogatására, így könyvkiadásra is. A magyar könyvek külföldi szakvásárokon való népszerűsítésére mintegy százmillió forintot különítettek el, míg a magyar művek idegen nyelvre való fordítására további ötvenmillió forintot.
Mezőszentgyörgyi Dávid, a VM VKSZI főigazgatója az intézet bővülő tevékenységi köréről beszélt a megnyitón. A szakkönyvek terén a minőség megtartását és az olvasói kör növelését tűzte ki célul. Elmondta, hogy az intézet kapta meg a 2007-2013-as Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) monitoringját, 2014-től pedig az új nemzeti vidékfejlesztési stratégiához kötődő tervezési tevékenységet.
A Mezőgazdasági Könyvhónap megnyitóján az újonnan alapított életműdíjat Horn Péter akadémikus kapta, míg az év szakújságírója Viniczai Sándor, a Magyar Mezőgazdaság munkatársa lett.

Forrás: VM VKSZI, MTI

Cikk megosztása