Múlt héten fogadta a Vidékfejlesztési Minisztérium az Európai Értékelési Hálózat a Vidékfejlesztésért (European Evaluation Network for Rural Development, EENRD) ügyfélszolgálatának küldöttségét. A szervezet - amelynek feladata, hogy nyomon kövesse az EU vidékfejlesztési politikájának megvalósulását, és javítsa ennek hatékonyságát - főként a 2007-2013-as nemzeti vidékfejlesztési terv félidei értékelésének tanulságaira volt kíváncsi.

Amint az Hannes Wimmer ügyfélszolgálati csoportvezető előadásából is kiderült, a hálózat a vidékfejlesztési programokat értékelő eszközök és módszerek fejlesztésével és a programok értékeléséről szerzett tapasztalatok, tudás megosztásával igyekszik elérni a céljait. A látogatás egyik célja így az volt, hogy a magyarok gondolatairól, ötleteiről érdeklődjenek az értékeléssel kapcsolatban, másrészt pedig a többi tagállam jó gyakorlatait igyekezzenek megosztani a hazai szakértőkkel. Emellett céljuk volt, hogy a következő tervezési időszakra vonatkozóan az eddigi terveket bemutassák és meghallgassák a magyarok véleményét.

A magyar vidékfejlesztési program félidei értékelését végző konzorcium, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja vezetett, átfogó megközelítéssel igyekezett felmérni a magyar vidékfejlesztési program eredményeit. Ennek szellemében számos tényezőt, így többek között a program gazdaságra, foglalkoztatásra, termelékenységre és éghajlatra gyakorolt hatását is vizsgálták. A felmérés alatt ugyan számos problémába ütköztek (pl. adathiány, nehézkes kapcsolattartás az adatszolgáltatókkal), de ezeket jórészt sikerült kiküszöbölni, vagy legalábbis hosszú távú megoldási tervet kidolgozni rájuk. Több javaslatot is tettek, mint például azt, hogy a kedvezményezettektől kevesebb adatot kérjenek be, és szűrjék ki a felesleges forrásokat.

Finta István, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) Monitoring Bizottságának tagja szintén a begyűjtött adatok és a megkérdezettek körének csökkentésében látta a legfőbb tanulságot. A Vidékfejlesztési Albizottság elnöke szerint egyrészt nem csak számokat kellene bekérni, másrészt pedig a LEADER Helyi Akciócsoportokat (HACS-okat) is be kellene vonni az adatgyűjtésbe (és akár azok feldolgozásába) vagy szükséges lenne külső szakértőket alkalmazni. Finta István kiemelte, ugyan az értékelés szerint az ÚMVP és az Új Magyarország Fejlesztési Terv között nem volt összhang, azóta jelentős változások történtek ezen a téren, a regionális alapok pedig kiválthatják az ÚMVP mikrovállalkozásokra és turisztikai fejlesztésekre szánt eszközeit, ha kimerülnek 2012-ben. Az értékelés a bonyolult szabályokat is felrótta, amelyek miatt a pályázók 70 százaléka valamilyen külső segítségre szorult, a jogi útvesztő egyszerűsítése azonban egy 2011-es rendelettel kezdetét vette. Arra azonban, hogy a HACS-ok – különösen a kis költségvetésűek – erősen leterheltek, emiatt pedig nem tudnak eredeti, vidékfejlesztési feladataikra koncentrálni, Finta István szerint még nem született megoldás.

A Monitoring Bizottság által levont tanulsággal összhangban a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) is a mennyiség helyett a minőségre igyekszik helyezni a hangsúlyt, mondta Náray Katalin, a szervezet munkatársa. Az MVH a félidei értékelés tanulságait levonva igyekezett úgy átalakítani felügyeleti rendszerét, hogy egyrészt csökkentse az indikátorok számát, másrészt pedig ezekből kevesebbet kelljen bekérnie az ügyfeleitől. Ennek köszönhetően alig harmadannyi indikátorral kell dolgozniuk 2012-ben, mint egy évvel korábban, ráadásul míg korábban ezek több mint 60 százalékát az ügyfelektől kérték be, idén az ilyen adatok aránya már csak 40 százalék lesz, csökkentve az adminisztrációs terheket. Az ügyfeleket az internetes kitöltési felület is segíti, amely felugró információs ablakokkal, útmutatóval, a gyakran ismételt kérdésekre adott válaszokkal ad támpontokat a felhasználóknak.

Az ügyfélszolgálat munkatársai szerint az Európai Bizottság elégedett volt a magyar félidei értékeléssel, kiemelve, hogy megfelelően mutatták be az ÚMVP hatását a foglalkoztatottságra, a konkrét mellett a lehetséges következményeket is mérlegelve.
Az ülésen a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) is bemutatkozott az EENRD előtt. Kiss Ágnes, az MNVH Állandó Titkárságának osztályvezetője vázolta a szervezet tevékenységét, projektjeit. Tavaly számos eseményt szervezett a titkárság, így a Magyar Vidéki Akadémia programsorozatot vagy a Nemzeti Fejlesztéspolitikai Fórumot, jelen volt a Szigeten és a 75. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon is. Emellett kommunikációs képzéseket tartott és nemzetközi találkozókat is rendezett. Az MNVH projektfelhívást is közzétett határokon átnyúló együttműködésre: erre 2012. január közepéig lehetett projektötleteket benyújtani.

Forrás: VM VKSZI

Cikk megosztása