A vidékfejlesztési miniszter egy mosonmagyaróvári fórumon mutatta be Darányi Ignác Tervet. Fazekas Sándor szerint az elmúlt két kormányzati ciklusban nem volt semmilyen tervezet, amely alapján célszerűen lehetett volna bármit is tenni a mezőgazdaságért. A tavaly elindult aktív agrárdiplomácia eredménye, hogy visszaszerezzük külföldi piacainkat, eközben az elmúlt másfél év alatt pedig jól átlátható szabályrendszert teremtettek, amely segíti a kis- és középvállalkozások piacra jutását.
A vidék élni akar és ehhez egy integrált vidékpolitikára van szükség, mondta mintegy félezer fős hallgatósága előtt a miniszter, hangsúlyozva, hogy a kormány és a tárca is elkötelezett a vidék megújulása mellett, amihez négy területen – az agrárgazdaságban, a vidékfejlesztésben, az élelmiszergazdaságban és a környezetvédelemben – van szükség haladéktalan lépésekre.
A Győr-Moson-Sopron megyei városban arról is beszélt a szaktárca vezetője, hogy más országokban a nemzeti jövedelem tíz százalékát is elérheti a helyi étkeztetésben való részvétel. Ahhoz, hogy ez nálunk is így lehessen, ennek meg kell teremteni a jogszabályi hátterét.
Fazekas Sándor kitért arra is, hogy számos pályázati lehetőség már az év elején megnyílik, miközben újabbakat terveznek, amelyekre azonban még meg kell találni a forrásokat.
V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a program lényeges pilléreként említette a jogszabályi környezet megújítását, de azt is kijelentette: „adópolitikai eszközökről nem szabad letennünk ezután sem”. Mint mondta, a pálinka esetében már sikerült eltolni a piacot adópolitikai eszközökkel, de cél az is, hogy a lekvárok, szörpök is hazai alapanyagból készüljenek.
A kiemelt jogalkotási feladatok közé sorolta a termőföld hazai kézben tartását, a zsebszerződések elleni fellépést, a családi, kis- és őstermelői gazdaságok szabályozásának újragondolását, valamint a tisztességes piaci magatartás erősítését.
Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár a hazai termelői és feldolgozói pozíciók erősítését emelte ki egyik fő feladatnak. Mint mondta, fontos a tájegységek önálló termelése, valamint a falusi közösségek szoros kapcsolata a városokkal.
A fórum végén a hallgatóság kérdéseire válaszoltak az előadók. A nagy érdeklődést az is mutatta, hogy három órán keresztül faggatták a szaktárca képviselőit a megjelent Győr-Moson-Sopron megyei gazdák és agrárszakemberek.

Forrás: VM VKSZI, MTI

Cikk megosztása