Közel egy év előkészítés után györkönyi székhellyel megalakult a Magyarországi Pincefalvak Vidékfejlesztési Szövetsége. Braun Zoltán polgármester a Györkönyi Pincehegyért Egyesület elnökeként közel egy éve vetette fel, hogy hozzanak létre egy szövetséget, amely lehetővé teszi, hogy azok a települések, ahol van pincefalu és szándék is annak megőrzésére, keressék meg az együttműködés formáját.

„Magyarországon találhatóak még pincefalvak, általában nem a nagy borászatok árnyékában, hanem kis falvak mellett eldugva, ismeretlenül, gyönyörű környezetben, népi építészetünk széles repertoárját bemutatva” – mondta az elnök. „Ezen pincefalvak és értékeik megismertetése mellett szeretnénk felhívni a figyelmet „kihalásuk” veszélyeire” – indokolta az együttműködés szükségességét.
A györkönyi egyesület Monorral kezdte meg az előkészületeket, majd Ócsa és Páty is csatlakozott hozzájuk, egyetértve azzal, hogy a közös fellépés feltehetően jobb eredményt hoz. Tavaly novemberben Monoron találkoztak, és nagyjából lefektették az alapokat. Később a „Jégvirágtól borvirágig” című rendezvényen újra asztalhoz ültek, és tovább finomították a tervezett alapszabályt, amelyet Györkönyben írtak alá, majd Braun Zoltánt elnökké választották.

Ahogyan az új szervezet vezetője kifejtette, rengeteg feladatot meghatároztak, hogy elérjék: maradjon élet a pincefalvakban. E teendők egyike a Kalandozások a magyarországi pincefalvakon program létrehozása, amely a pincefalvak népszerűsítését szolgálja. Hasonló célja van a Pincefalvak napjának, amelyen az összes pincefalu hasonló tematikájú rendezvénnyel hívogatja az érdeklődőket.

A programok és közös marketing mellett nagyon fontos, hogy a borászat fejlődését is segítsék. Szeretnék az építészeti értékek megóvását is elősegíteni és a rossz gyakorlatokat visszaszorítani, valamint a helyi termékek feldolgozásának és helyben történő értékesítésének erősítésén keresztül a települések gazdasági erejének megerősíteni, munkahelyeket teremteni, és fejleszteni a vidéket. A szövetség célul tűzte ki a forrásteremtést és a szakmai kapcsolatok ápolását is.

Forrás: Duna Összeköt Egyesület, teol.hu

Cikk megosztása