Januárban megnyitotta kapuit az Ibafa községéhez tartozó Gyűrűfű Integrált Közösségi Szolgáltató Tere (IKSZT). Az intézményt a Gyűrűfű Egyesület működteti, amely három évvel ezelőtt nyújtott be pályázatot az egykori közösségi ház átalakítására és felújítására. A beruházás teljes költsége csaknem 49 millió forint volt.

A munkálatok során a földszinti helyiségeket beburkolták, újrafestették és mázolták, átalakították a tetőszerkezetet és új nyílászárókat szereltek be. A környezeti fenntarthatóság jegyében a már meglévő napkollektoros rendszert szalmabála tüzelésű kazánnal kombinálták. A járdaépítésen és területrendezésen kívül egy kültéri foglalkoztató- és egy játszóteret is kialakítottak. A közösségi teret bútorokkal és informatikai eszközökkel látták el, emellett pedig biliárd, csocsó és pingpongasztal is várja a település ifjúságát. Egy 130 éves hangversenyzongora is helyet kapott az épületben, amely nemcsak a fiataloknak nyújt gyakorlási lehetőséget, hanem biztosítja a már bejáratott Gyűrűfűi Esték koncertsorozat minőségének emelését is.

Gyűrűfű, az egykor virágzó, majd az 1970-es évek elejére teljesen kihalt baranyai település területén 1990-ben alapítottak ökofalut. Annak ellenére, hogy Gyűrűfűn jelenleg alig több mint tíz család lakik, a közösségi ház kihasználtsága a környező településekről érkező vendégek nagy számával már az elmúlt években is jelentős volt, így a település és a kistérség összetartozását is tovább erősítheti az IKSZT, és hozzájárulhat Gyűrűfű újjászületéséhez.

Forrás: Szinergia Egyesület

Cikk megosztása