A patcai Katica-tanya nemcsak a zselici régióban, de országosan is példaértékű turisztikai fejlesztések és összefogás révén képes látogatókra szert tenni. A tanya közgazdász megálmodói arra tették fel befektetéseiket, hogy van értelme a zselici dombok között értéket létrehozni, mert az élmény keresett és vonzó lesz, és az idő végül őket igazolta. Ebben sokat köszönhetnek a Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter ötletének.

„Az ország természeti-turisztikai központját szeretnénk létrehozni a régióban, mert minden adottságunk, hegyünk-völgyünk, folyónk és állóvizünk megvan hozzá sok attrakcióval” – mondta Handó János, a klaszter elnöke, a Katica-tanya tulajdonosa. „Ez csak összefogással lehetséges, egymást kell reklámoznunk, népszerűsítenünk, ami elsőre távolinak tűnik a hagyományos gondolkodásmódtól, amely szerint elsősorban mindenki a maga boldogulását keresi, de ezzel könnyű leszámolni. Azt kell látni, hogy nem szállást, hanem programot kell kínálnunk, mert a szállás önmagában nem jelent vonzerőt. Ezt a program, az attrakció jelenti. Viszont fordítva is igaz, hogy ha idehozunk ezreket egy programra, nekik aludniuk is kell valahol. Mi a szállásadót segítjük belépőkedvezménnyel, ő minket népszerűsít hasonló módon.”

A klasztertagok felismerték, érdemes egymást, a kardosfai hotelt, a bőszénfai farmot vagy akár a gyűrűfűi erdei iskolát népszerűsíteniük, mert elsősorban nem egymással, hanem a többi sikeres turisztikai régióval kell versenyre kelniük.

Forrás: Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület, sonline.hu (kép: flickr/Mátééé)

Cikk megosztása