Jól szerepelt a békési kistérség a gazdálkodási gondokkal küzdő településeknek szánt támogatások elosztásánál 2011-ben. Megközelítőleg 40 millió forintra rúgott az összeg, amelyet az itteni települések a tavalyi év végén kaptak.

A Belügyminisztérium (BM) három ütemben bírálta el a pályázatokat és szavazta meg a támogatásokat. Ebben volt a hátrányos helyzetű önkormányzatoknak szánt kiegészítő támogatás és tűzifa vásárlásához szociális céllal osztott pénz, de a kormány a rövid lejáratú hitelek törlesztésében és az úgynevezett átengedett jövedelemadó fejezeten belüli előirányzat átcsoportosításával is segített. Nem beszélve magáról az önhikiről (önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került települések támogatásról), amit a harmadik ütemet követően soron kívül adtak. Ezeknek köszönhetően Bélmegyer és Doboz majdnem 17 millió, Tarhos mintegy 6,5 millió forintban részesülhetett.

2010-ben a BM két ütemben ítélte oda az önhikit. Akkor két település kapott kedvezményt a békési kistérségből: Bélmegyer több mint 16 millió, míg Doboz nagyjából 7,5 millió forintot kapott 2010-ben.

Forrás: Körös-Sárréti Vidékfejlesztési Egyesület, beol.hu

Cikk megosztása