2012. január 10-én a Tokaj-Hegyalja Világörökségi Térségfejlesztési Programiroda és a Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VKSZI) közösen szervezett műhelymegbeszélést a VKSZI épületében, Budapesten. A Tokaj-Hegyalja Program 2012-2020 témájában összehívott workshopon a szervezők mellett a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium számos osztálya, a Széchenyi Programiroda, valamint a programban érintett két LEADER Helyi Akciócsoport munkavezetője is aktívan vett részt.

A műhelymegbeszélés fő célja egy olyan operatív munkacsoport kialakítása, amely jelentősen hozzájárul a január elsején hatályba lépett Világörökségi Törvényben előírt Tokaj-Hegyalja Világörökségi Kezelési Terv, valamint a kapcsolódó Tokaj-Hegyalja Világörökségi Térségfejlesztési Program szakmailag magas színvonalon történő elkészítéséhez. A főbb témák közt szerepelt a Tokaj-hegyaljai világörökségi borvidék értékvédelmi és fejlesztéspolitikai 2012-es feladatai, a vidékfejlesztés kapcsolódási pontjai a világörökségi értékvédelemhez, valamint a vidékfejlesztési tervezéssel és a LEADER Helyi Akciócsoportokkal kapcsolatos kérdések. A workshopot valamennyi szereplő hasznosnak és kiemelt fontosságúnak ítélte meg. A következő műhelymegbeszélésre előre láthatóan március első felében kerül sor.

A Tokaj-Hegyalja történelmi borvidék területét kultúrtájként az UNESCO Világörökség Bizottsága már 2002-ben felvette a világörökségi jegyzékbe. Az UNESCO Világörökség Egyezményben vállaltak mentén elindult a Tokaj-Hegyalja Program 2012-2020, amelynek fő célkitűzése a térség értékvédelmi és fejlesztéspolitikai problémáinak megoldása, munkahelyteremtő, jövedelemtermelő és lakosságmegtartó erejének növelése.

A program előkészítésében 2011-re számos feladat eredményesen zárult: a VM újraindította a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetet; a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rendelettervezete történeti tájjá nyilvánítja a történelmi borvidéket; a Nemzeti Vidékstratégiába bekerült a borvidék hosszú távú fejlesztéspolitikai kereteit biztosító Tokaj-Hegyalja Világörökségi Térségfejlesztési Program; valamint a fejlesztéspolitikai feladatok hatékony szervezése érdekében létrehozták a Tokaj-Hegyalja Világörökségi Térségfejlesztési Programirodát. A programiroda egyik legfontosabb feladata a 2012. január 1-jével hatályba lépett Világörökségi Törvény által előírt, értékvédelmet biztosító Tokaj-Hegyalja Világörökségi Kezelési Terv elkészítése.

A Tokaj-Hegyalja Program 2012-2020-ról bővebb információ az alábbi csatolmányokban olvasható.

Forrás: VM VKSZI

Cikk megosztása