Életre szóló kulturális kalandban vehettek részt a szennai Fekete László Általános Iskola és Óvoda tanulói egy uniós pályázat jóvoltából. Az iskola 152 diákjának mintegy az ötöde halmozottan hátrányos helyzetű. Élményszerű, tanórán kívüli oktatásukra a Társadalmi Megújulás Operatív Programon (TÁMOP) nyertek húszmillió forintot, mondta el Bendi Tiborné projektmenedzser és Szierer Jánosné szakmai vezető.
A gazdag programsorozatban a gyermekeket táncház repítette a moldvai csángók világába, régészeti ásatásokon őskori leleteket láthattak, s egy kiránduláson a Vereckei-hágóhoz is eljutottak. Részt vettek egy életmódtáborban, ahol a mentálpszichológustól a művésztanárig sokféle szakember foglalkozott velük, de író-olvasó találkozó, művészetterápiás és múzeumpedagógiai foglalkozás is színesítette a kulturális palettát. A környék hagyományait népviselet-bemutató segítségével igyekeztek megismertetni a gyerekekkel, játszóházat tartottak kézműves foglalkozásokkal, a diszkrimináció leküzdése érdekében pedig romanapot szerveztek. A tanulók színházba is ellátogathattak, gondolkodásfejlesztő programon vehettek részt, és környezetvédelemi kérdésekkel is foglalkoztak.
A programok azonban nem csak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is érintették. A pedagógusoknak konfliktuskezelési továbbképzést tartottak, és a szülőket többek között családi nap segítségével vonták be az ismeretszerzés közös élményébe.

Forrás: Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület, Somogyi Hírlap

Cikk megosztása