A kerékpározás népszerűsítését tűzte ki célul Kecskemét református egyházközségének projektje, amely múlt év végén fejeződött be. Csősz Győzőné Pető Krisztina projektvezető elmondta, hogy a programmal a környezettudatosságra, valamint a fenntarthatóbb életmódra és fogyasztási lehetőségekre szerették volna felhívni a Bács-Kiskun megyei székhely fiataljainak figyelmét. Ebben az Európai Unió majdnem tízmillió forintos pályázati támogatása segített. Ehhez mindössze öt százalék önrészt kellett biztosítania az egyházközségnek.
A projekt előtt felméréseket végeztek, elbeszélgettek az egyházközség által fenntartott általános iskola és gimnázium diákjaival, hogy megismerjék az igényeiket, és azokhoz igazodva fejlesszenek. „A célcsoport körében egyértelmű igény volt arra, hogy a kerékpártároló megépüljön, a kerékpárok rendszeresen használhatók legyenek, valamint ehhez kapcsolódóan zuhanyozási és öltözködési lehetőség is rendelkezésre álljon” – mondta a Csősz Győzőné Pető Krisztina.
A projekt 2011. április elejétől év végéig tartott. A felmérés eredményei alapján építettek egy 50 férőhelyes biciklitárolót, vásároltak 25 kerékpárt, amelyeket az iskolások ingyen kölcsönözhetnek, valamint felújítottak egy-egy női és férfizuhanyzót is, amelyekhez öltözők is tartoznak. Emellett két rajzpályázatot, vetélkedőt és kerékpáros felvonulást is rendeztek, nyáron pedig biciklis túrákat szerveztek, ahol az új kétkerekűeket is használhatták a diákok.

Forrás: Homokhátság Nonprofit Kft., Petőfi Népe

Cikk megosztása