Az önkormányzati vagyon számbavételével kezdte munkáját 2011-ben az acsalagi önkormányzat. Egész évben odafigyeltek az ingatlanok, közterületek karbantartására, a közös értékek óvására. Fejlesztésekre is futotta a faluban.

„Mint új polgármesternek az önkormányzati munka megismerésén túl sok fejlesztési, karbantartási és felújítási munka is jutott 2011-ben” – mondta Szilágyi Andrásné. „Számba vettük a falu vagyonát, tisztáztuk a tulajdoni viszonyokat, átvizsgáltuk a bérleti szerződéseket. Az önkormányzat ajándékba kapott egy 1936-ban épített házat. Elvégeztük az állagmegóvó munkákat, megtisztítottuk udvarát. A területéből a temetőhöz parkolót is kialakítottunk. Évek óta húzódott az orvosi rendelő helyzetének rendezése. A régit értékesítettük, az újat a kultúrházba helyeztük át. Nagyobb, tágasabb, korszerűbb helyen történhet így az orvosi ellátás és a védőnői szolgáltatás. Fedett teraszt alakítottunk ki akadálymentes bejáróval. Erre 3,6 millió forintot fordítottunk. A községháza tetőcseréjét önerőből hajtották végre Acsalagon. Ugyanott az egykori bérlakásból tárgyalótermet hoztak létre és helyet kapott a falugondnoki szolgálat járművének garázsa is. Folyamatosan rendezték a temető környezetét, a parkokat, ingatlanokat. Odafigyeltek a külterületi utakra, karbantartásukra egyébként idén pályázni is szeretnének.

„Szintén a 2011-es leltárhoz tartozik, hogy megvásároltuk a helyi sportegyesület működéséhez szükséges sportpályát. Valamennyi civil szervezetünk kapott támogatást, összesen hétszázezer forintot. Nagy hangsúlyt fektettünk a közösségi életre is. Megemlékeztünk nemzeti ünnepeinkről és annak ellenére, hogy iskolánk, óvodánk nincs, méltó módon ünnepeltünk. Elbírálásra vár egy LEADER-pályázatunk, közösségi szolgáltató tér kialakítására. A 2012-es évre is elkészítettük fejlesztési koncepciónkat. Úgy látjuk, ez az év a várakozásé lesz, és a változások miatti tennivalóké. Körjegyzőségünk kétezer lakos alatti, ezért megoldást kell keresnünk erre is. A beruházások között fontos a temető kerítésének évek óta húzódó felújítása” – fejtette ki a polgármester.

Szilágyi Andrásné hozzátette: a képviselő-testület elkötelezett a falu fiatalítása mellett. Az elképzelések szerint kidolgoznak egy támogatási rendszert, amellyel fiatalokat csábíthatnak a községbe. Lehet ez akár kedvezményes telkek kijelölése, bérlakás vásárlása vagy nagyobb összegű letelepedési támogatás.

Forrás: Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület, kisalfold.hu

Cikk megosztása