A Gersekarátért Baráti Kör a helyi önkormányzattal karöltve 2008-ban nyújtott be pályázatot egy Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) kialakítására. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program kiírásán több mint ötvenmillió forintot nyertek, amelyből az 1963-ban épített művelődési ház tetőterének beépítését, a meglévő épület korszerűsítését és akadálymentesítését finanszírozták.
A létesítményt december végén adta át a helyieknek V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Ferencz Lászlóné, a Gersekarátért Baráti Kör elnöke elmondta: az épületben kialakítottak egy ügyfélszolgálati pontot a különböző szakemberek - a falugazdász, a kistérségi koordinátor, a családsegítő és a megyei kamarák munkatársai számára.

Külön klubhelyisége lett a fiataloknak és a tetőtérben helyet kaptak a településen működő civil szervezetek is. Az IKSZT kialakítása minőségi előrelépést jelent a helyiek számára: a közszolgáltatások hozzáférhetővé tételével helyben intézhetik a mindennapi ügyeiket, s kielégíthetik közösségi, művelődési és szórakozási igényeiket.

Az IKSZT a lakók kezdeményezéseinek megvalósításához is megfelelő színteret kínál, valódi inkubátorházként működik. Azzal, hogy helyben is elérhetővé válik szinte minden szolgáltatás, erősödik a közösség, a helyi identitás, s ezáltal élhetőbbé válik a település.

Forrás: Göcsej-Hegyhát Leader Egyesület, vasnepe.hu

Cikk megosztása