Az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) programhoz kapcsolódóan kezdeményezett együttműködést a VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VM VKSZI), valamint az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI). Megállapodásuk célja az uniós vidékfejlesztési támogatásból az ország egyre több településén működő IKSZT-k szakmai munkájának támogatása azokon a szolgáltatásokon és programokon keresztül, amelyek elősegítik és fejlesztik a vidéken élők egészségének megőrzését. Elsősorban az IKSZT-k kötelező ifjúságfejlesztési szolgáltatásaira és önként vállalható egészségfejlesztési programjaira terjed ki a szakmai segítségnyújtás annak érdekében, hogy a vidéki térségek fejlesztési céljainak megfelelően az „egészségi egyenlőtlenségek” csökkenjenek.

Az erről szóló együttműködési megállapodást 2011. december 20-án írta alá a két intézmény főigazgatója, a VM VKSZI részéről Mezőszentgyörgyi Dávid, míg az OEFI részéről Gábor Edina. A dokumentum szerint a felek vállalják, hogy közös céljaik megvalósítása érdekében összehangolják stratégiai tervezési tevékenységeiket és együttműködnek a monitoring feladatok ellátásában. A két minisztériumi háttérintézmény vezetése abban is megállapodott, hogy a jövőben rendszeres párbeszédet folytat programjaik végrehajtásáról az érintett szervezeti egységeiken keresztül tájékoztatva egymást.

„Országos intézményként nagyon sokat tudunk adni és tenni, de nem vagyunk ott azokon a végeken, ahol ezek az új közösségi és szolgáltató terek működnek” – indokolta az együttműködés szükségességét Gábor Edina. „Nagyon fontos, hogy az emberek környezetében hogyan élnek mások. Pont ezek a közösségi terek adják meg azt a lehetőséget, hogy közösségben tegyenek az emberek az egészségükért.” Az OEFI főigazgatója szerint többek között közösségi egészségfejlesztési, prevenciós, illetve az egészséges táplálkozással és testmozgással kapcsolatos programoknak adhat helyet a közel ötszáz közösségi tér.

„A VM VKSZI az IKSZT program gyakorlati lebonyolítójaként folyamatosan keresi azokat az együttműködési lehetőségeket, amelyek ezeket a közösségi tereket a vidéken élők számára hasznos programokkal és projektekkel tudják megtölteni” – mondta Mezőszentgyörgyi Dávid. „A jelen megállapodás az egészség-megőrzési, valamint az ifjúsági területekre irányuló programok beindítását jelenti. A jövőben törekszünk arra, hogy a vidékfejlesztés egyéb peremterületein – mint a kultúra, közművelődés, a népi építészet és a hagyományok örökítése – hasonló együttműködési formákat tudjunk kialakítani" – nyilatkozta a VM VKSZI főigazgatója.

Forrás: VM VKSZI

Cikk megosztása