A Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó, a NATURA 2000 hálózat és a Ramsari egyezmény nemzetközi védelmét is élvező vizes élőhelyen a látogatók betekintést kaphattak a területen dolgozó természetvédők madárgyűrűzési és madárbefogási munkájába, valamint a terepbejárás keretében megismerkedhettek a fokozottan védett természeti értékekkel. A terület növény és állatvilága különlegességét, az ősi Duna mederben kialakult jégkorszaki láp maradványnak köszönheti. A sajátos környezeti feltételek és az évszázadok óta tartó emberi tevékenység együttesen hozta létre a mozaikos vegetációt, amire változatos állatvilág épül. Néhány száz méteren belül egyaránt megtalálható a hegyvidékre és a mediterrán tájakra jellemző élővilág is. A szakmai érdeklődése mellett a nagyközönségnek is vonzó szempont, hogy a terület Budapesthez közel van és könnyű a megközelíthetősége.

Az Ócsai Madárvárta Egyesület által működtetett madárgyűrűző állomás a szervezet honlapján is hirdetett látogatási lehetőségei mellett, a közeljövőben számos további - a terület adottságira épülő - változatos programlehetőség kialakítását tervezi.

A VKSZI a vidékfejlesztés terén különösen fontosnak tekinti a vidéki természeti értékek megőrzésének elősegítését, azok szélesebb körben történő felismertetését és népszerűsítését. A vidék értékeinek bemutatása és védelme elengedhetetlen a hosszú távú fenntartható fejlődés érdekében, ezért a VKSZI szakmai együttműködést ajánlott az Egyesület részére a bemutató programok népszerűsítése, valamint a kapcsolódó szemléletformáló tevékenységekhez.

A madárvártához kapcsolódó programok felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt érdekes és tartalmas szabadidős elfoglaltságot biztosítanak, ezért a terület fölkeresése minden érdeklődőnek bátran ajánlható, melyre az előzetes bejelentkezést követően nyílik lehetőség.

Az Ócsai Madárvártáról bővebb információ itt olvasható.

Cikk megosztása