Jászapáti még 2009-ben nyújtott be támogatási kérelmet az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) pályázatára a Vágó Pál Emlékház felújítására. Az épület a város egyik leghíresebb szülöttének, Vágó Pál festőművésznek a szülőháza. Az önkormányzat a beruházáshoz több mint 4,2 millió forint támogatásban részesült. A projekt során az emlékház komplex felújításának harmadik üteme valósult meg, az épület falszerkezeti hiányosságait megszüntették és hosszú távon biztosították az épület állagának megóvását is.

Az ünnepélyes átadáson a felújított emlékházat Kladiva Imre esperes-plébános, címzetes kanonok szentelte fel, majd Pócs János polgármester mondott ünnepi beszédet. A teljes felújítást követően Vágó Pál szülőháza eredeti állapotában, élményekben gazdag programokkal várja a látogatókat. Szalkári Rózsa jászapáti festőművész felajánlásának köszönhetően rézcsöveket helyeztek el a kiállítóteremben, ahová a jövőbeni tárlatok képeit fel lehet helyezni.

Az emlékház két állandó és egy ideiglenes kiállításának ad helyet. Az állandó tárlat Vágó Pál festőművész és Mihályi Béla keramikus, látványtervező művész munkásságának állít emléket, amelyben megjelennek a helyi, illetve a jász hagyomány elemei is. Az emlékházban évente általában 10-12 ideiglenes kiállítást szerveznek kortárs művészek alkotásaiból. Itt rendezik meg többek között a Jászapátiak Baráti Egyesülete által szervezett Jász Alkotók Köre (JAK) kiállítást is minden év júliusában.

Forrás: Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesület, jkhk.hu

Cikk megosztása