Csaknem 450 millió forintos árvízmegelőzési, vízminőség-védelmi és mederfenntartási munkálatok fejeződtek be a Vadász-patak völgyében mintegy tíz kilométeres szakaszon Szikszó város körzetében. Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság célja az elmúlt évtizedekben a patakmederbe került jelentős mennyiségű építési törmelék, illetve a meder lefolyási viszonyait akadályozó növényzet eltávolítása volt.

A Vadász–patak völgyében az elmúlt tíz évben többször alakultak ki olyan árhullámok, amelyeket a meder nagyobb károkozás nélkül már nem tudott levezetni. A jelentős vízkárok elsősorban a rendkívüli esőzések miatt alakultak ki. Ezen kívül súlyosbította helyzetet az is, hogy a patakmeder olyan mértékben feltöltődött, feliszapolódott, benőtte a cserje, a nád és a sás, hogy már nem tudta elvezetni a csapadékot és kiöntött. A fejlesztésnek köszönhetően egy új állomás segítségével mérni lehet a Vadász-patak vizének szintjét és mennyiségét. Összesen négy vízmércét szereltek fel a közúti hidakra, amelyek nagyban megkönnyítik a védekezést és a károk elhárítását.

A rekonstrukcióval érintett mederszakasz egy része Szikszó város belterületén helyezkedik el. Mint Füzesséri József polgármester az új védelmi rendszer átadása alkalmából elmondta, „a munkák nélkül a Vadász-patak továbbra is áradással fenyegette volna a várost, és ezzel ellehetetleníthette Szikszó fejlődését gazdasági, infrastrukturális és lakossági szempontból is.”

Forrás: Abaúj LEADER Egyesület, boon.hu

Cikk megosztása