Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyének köszönhetően újulhatott meg a Baranya megyei Kisharsány parókiája. A közel 44 millió forintból megújult épületet a szintén renováláson átesett református templommal együtt október 30-án, hálaadó istentisztelettel kísérve adták át.
A pályázat során a helyi védelem alatt álló parókiát külsőleg és belsőleg is felújították. Az épület új, hőszigetelt padlóburkolatot és lélegző vakolatot kapott. A tetőszerkezet valamennyi hibás elemét kicserélték, elvégezték a bádogos munkákat, a külső homlokzat új festést kapott és a nyílászárókat is mind kicserélték. Az építési munkálatok zárásaként új, az eredetivel megegyező falépcső készült.
A szabadban zöldterületet alakítottak ki, rendbe tették a gyalogutakat, felújították a kerítést és egy parkolót is létrehoztak. A turizmusra nagy hangsúlyt fektető település pihenőhelyekkel is gazdagodott a beruházás során. Információs anyagokat is készítettek, valamint táblákat helyeztek ki azzal a céllal, hogy népszerűsítsék a fejlesztést és hangsúlyozzák a környezetvédelmi szempontokat.
Az épületben azóta számos társadalmi rendezvény, szakkör kapott helyet, emellett létrehoztak egy könyvtárszobát és egy irodai helyiséget is, ahol a helybeliek az önkormányzat támogatásával kaphatnak segítséget ügyeik elintézéséhez. A képviselőtestület számítógépek és bútorok vásárlásával egészítette ki a belső tér felújítását. A megnyitás óta eltelt időszakban folyamatos volt az érdeklődés a szolgáltató tér iránt. A református közösség és az önkormányzat összefogásának eredményeként megújult épület a társadalmi összetartozás szimbólumává vált.

Forrás: Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesülete

Cikk megosztása