Endrefalván mintegy 52 millió forintból alakítottak ki Integrált Közösségi és Szolgáltató Teret (IKSZT). Valóban sok funkciót integrál, valóban közösségi, s valóban szolgáltató tér. Tóth Andrással, a II. András Tudásházat életre keltő Ménes-patak Egyesület vezetőjével elmondta, még a hatvanas években épült az a kultúrház, amelyből aztán teljes külső és belső felújítással kialakították a többfunkciós épületet. Hozzátette, bőven volt vele munka. Még egy korábbi pályázaton, a kísérleti LEADER során nyert támogatásból készült el az új tető 2003-ban, ezen kívül azonban a jobbára használaton kívüli helyiségek állaga folyamatosan romlott. A teljes külső és belső renoválás, az ajtók, ablakok cseréje, s a mai, korszerű követelményeknek megfelelő belső terek kialakítása összesen közel 40 millió forintból készült el. A bútorok, kiegészítők és a technikai eszközök beszerzése további 12 millió forint volt. Tóth András kiemelte, a kultúrház kívül-belül és feladatait tekintve is megújult. Egyrészt a mai kor, másrészt a hátrányos helyzetű település igényei rajzolták ki a jövő feladatait. Így fogalmazódott meg a Nyitott műhely, a Világ-látók terme, s a Helyi Olivér konyhájának a terve.

A II. András „tudásház” belső tereit, szolgáltatásait úgy tervezték, hogy az egyes programok, tematikus feladatok átjárhatók legyenek. Erre legszemléletesebb példa majd a Nyitott műhely elnevezésű integrált tér lesz, ahol lesz internet-hozzáférés, olvasó és kávézó, külön játszósarok a legkisebbeknek. Ugyanitt lehetőség nyílik kamarakiállítások és kulturális, gazdasági témájú előadások szervezésére, új helyi foglalkozási lehetőségekre, digitális szolgáltatásra és családi együttlétre is. A Nyitott műhely olyan, sokféle tevékenységet magába foglaló tér, amely az IKSZT legnagyobb kihasználtsággal működő helyisége lesz.

A Világ-látók terme alkalmas lesz arra, hogy különféle típusú tudás megszerzésére építő rendezvényeket, foglalkozásokat szervezzenek benne. E teremben képzések, kisebb konzultációk, előadások, egészségügyi tanácsadás, munkára való felkészítés zajlanak. A Világ-látó alkalmas játszóházas foglalkozások és kisebb irodalmi estek megtartására. Mivel hátrányos helyzetű térségről van szó, iskolán kívüli tanulási, gyakorlási lehetőség gyakorlatilag nincs. Az IKSZT helyet, eszközöket és foglalkoztatókat biztosít a zenét, nyelvet tanuló diákoknak. A tanulási, ismeretszerzési lehetőségek növelése, a tehetségek példaértékű gondozása növeli a fiatalok versenyképességét, lehetőségeiket a továbbtanulásra.

Az elképzelések szerint az intézménynek a település hosszú távú történetében is jelentősége lesz: „a Tudásház és működése kedvező folyamat része lesz Endrefalván. Egy jól működő, színvonalas – alternatívákat kínáló – programokkal teli közösségi tér az elvándorlási folyamatok megállításában jelentős állomás lesz. Az intézményben folyó ismeretterjesztés, inkubációs szolgáltatás, képzési lehetőségek a kedvező gazdasági folyamatok megindításában is szerepet játszanak, beleértve a munkanélküliség csökkentését is” – mondta Tóth András.

Forrás: Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesülete

Cikk megosztása