A Balatoni térség turisztikai vonzerejének növelése elnevezésű projektben a Balatoni Múzeum 126 millió forintot nyert a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács pályázatán. Az összeghez a fenntartó megyei önkormányzat 22 millió forint önerőt biztosított.

Havasi Bálint igazgató elmondta: Egeresi Márta és Akúcs Levente tervei alapján, közösségi terek kialakításával, funkcióváltással megújulnak a látogatói terek. A modernizáláson túl múzeumi boltot, kávézót alakítanak ki, s az épület körüli kertet is felújítják, itt pihenő és játszóparkot hoznak létre. Sor kerül az akadálymentesítésre, és egy Braille-írásos információs rendszert is elindítanak. A múzeumi, interaktív installációk a teljes gyűjteményt mutatják be, minden korosztály számára. A projekt megvalósításával erősödik az intézmény azon szerepe, hogy a Balatont komplex természeti és kultúrtörténeti szemszögből mutassa be, azaz a látogatókkal megismertesse a tó természeti, kulturális és művelődéstörténeti örökségét, valamint fenntartsa az ez iránti érdeklődést. A beruházástól mindemellett azt is várják, hogy jelentős mértékben növekedjen az idelátogatók száma.

A Balatoni Múzeum más pályázaton is eredményesen szerepelt. A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) forrásaiból 34 millió forintot nyert el. Az összegből múzeumpedagógiai foglalkoztató és virtuális pont kialakításával szakkörök és előadás-sorozatok lebonyolítására alkalmas helyiségeket nyitnak az épületben. Számos szemléltetőeszköz mutatja majd be a Balaton múltját az őskortól napjainkig.

Forrás: Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület, zalaihirlap.hu

Cikk megosztása