A lakócsai római katolikus plébánia az ÚMVP III. tengelyében nyert csaknem tízmillió forintot a potonyi templom felújítására. A munkálatok során kijavították a külső vakolatot, lecserélték a nyílászárókat és felújították a fakerítést. Az épület ritkasága a katolikus templomokra nem jellemző kézzel festett, fa kazettás mennyezet, amely sok érdeklődőt vonz. A százfős település felújított templomát a Boldogasszony-napi búcsún szentelte fel Udvardy György megyés püspök.
A csokonyavisontai református templom szintén majdnem tízmillió forintot nyert. Az összegből a külső felújítás mellett szigetelésre, csatornázásra, a külső homlokzat és a nyílászárók cseréjére is költöttek. Emellett turisztikai szempontok miatt a templom kertje is megújult.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési program III., „Az életminőség javítása a vidéki területeken, a diverzifikáció ösztönzése” nevű tengelye segíthet abban is, hogy Bolhó és Heresznye római katolikus temploma visszanyerje eredeti állapotát. Az összefogásnak köszönhetően a pályázók között a plébániák mellett találkozunk a Heresznye Községért Közhasznú Egyesülettel, vagy épp a szuloki önkormányzattal, amely kápolnafelújítást tervez gyalogosút kiépítésével.

Forrás: Rinya-Dráva Szövetség

Cikk megosztása