Új játszótérnek örülhetnek a gyermekek Kondoroson. A december 2-ai átadóünnepséget Paluska Zoltán, a pályázó Iciri-Piciri Alapítvány kuratóriumi elnöke nyitotta meg, köszönetet mondva a pályázatban és kivitelezésben résztvevőknek. Az alapítvány már öt éve dolgozik azon, hogy a kondorosi gyermekek számára biztonságos és az előírásoknak megfelelő játszóteret biztosítson. Ezt a célt az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) segítségével sikerült megvalósítani: a falumegújításra és –fejlesztésre beadott pályázatával több mint 24 millió forintot nyert az alapítvány. Kondoros területén korábban nem volt a szabályozásnak megfelelő játszótér.

A tervezés során nagy figyelmet fordítottak az akadálymentesség követelményeinek betartására, valamint a készségfejlesztés lehetőségeinek biztosítására. A játszótéren különféle burkolati anyagok, enyhe lejtők, emelkedők, domború és homorú felületek, vezetősávok kialakításával lehetővé vált, hogy mozgáskorlátozott és csökkent látóképességű gyermekek játék közben gyakorolhassák az életvitelükhöz szükséges mozgást, tájékozódást.

A játszótéren 11 eszközt helyeztek el kiegészítő térelemekkel. Ezek mind kapcsolódnak a település legendáihoz. Az egyik szerint Rózsa Sándor egy kondorosi csárda kéményében bújt el és mászott ki a csendőrök elől, míg a másik szerint a betyárok a csárdából vezető alagúton keresztül szöktek el.

Lőkösházán szintén alapítvány segített, hogy új játszótérrel gazdagodjon a település. Az Egészséges Ifjúságért Alapítvány a község kettes számú általános iskolájának udvarára vásárolt játszóelemeket, csúszdát, padokat és fedett kiülőt. A játszótér kialakítása, a játékok és a gumitégla-borítás több mint egymillió forintba került. A beruházást az alapítvány saját erőből, rendezvények bevételéből és támogatók hozzájárulásaiból finanszírozta.

Forrás: Hajdúvölgy-Körösmente Térség Fejlesztéséért Közhasznú Egyesület, Körösök Völgye Akciócsoport, kondoros.bekesmegye.com

Cikk megosztása