Tiszabő halmozottan hátrányos helyzetű település, ahol úgy valósul meg a közfoglalkoztatás programja, hogy a Törökszentmiklós és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás 56 ember foglalkoztatásához kap támogatást a Belügyminisztériumtól. A projekt során többek között folyamatosan karbantartják majd a harminc kilométer hosszú belvízi csatornahálózatot, valamint a települést övező ötszáz hektáros árvízvédelmi területet. Ezáltal felgyorsítható a következő tiszai árhullám levonulása, így Tiszabő és a környező települések árvízi veszélyeztetettsége csökkenhet. A program során kitermelt fás- és lágyszárú növényzetet a későbbiekben a kazánprogramban használják fel.

A mintaprogram része a település közel 30, részben lebontott ingatlanának és 150 üres, beépítetlen, kommunális szeméttel szennyezett telkének megtisztítása, valamint az illegális hulladéklerakó helyek felszámolása. Az úgynevezett mezőgazdasági projektben pedig a közfoglalkoztatottak öt hektáron fás szárú energetikai ültetvényt telepítenek és gondoznak majd. Az ültetvényen termesztett növények 2012-től már biztosíthatják a közintézmények fűtését, kiváltva ezzel a magas energiaköltségeket.

A programban közfoglalkoztatási jogviszonyt létesítők segély helyett közfoglalkoztatási bért kapnak. A szakképesítéshez kötött munkakörben dolgozók havi bruttó 78 ezer, míg a szakképesítéshez nem kötött munkakörben foglalkoztatottak bruttó 57 ezer forintot vehetnek fel.

Forrás: Tisza-menti LEADER Közhasznú Egyesület, hrportal.hu

Cikk megosztása