Felújították Szécsényfelfalu központját. Rövidesen befejeződnek a munkálatok, amelyek során nem csupán a köztér parkja, de a régi játszótér és a buszváró is megújul. A park növényekkel, lámpákkal, és szökőkúttal gazdagodott, a régi buszmegálló helyett pedig fedett, ülőhellyel ellátott várót építettek, valamint a játszótér is szép környezetben, s a legújabb balesetvédelmi szabványoknak megfelelően biztosítja a gyerekek szórakozását. A település az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) forrásaira pályázott az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesülete által kiírt falumegújítás- és fejlesztéstámogatási jogcímen. Szécsényfelfalu több mint 14 millió forintot nyert a projektre.

Érsekvadkerten is befejeződött a faluközpont megújítása. A település szintén ÚMVP pályázaton nyert csaknem húszmillió forintot. Noha az önkormányzat folyamatosan parkosítja a közteret, infrastruktúrája mégis elavult volt és világítását, útburkolatait korszerűsíteni kellett. Köztéri lámpákat, virágdézsákat és padokat helyeztek el, de az esztétikum mellett praktikus szempontokat is figyelembe vettek a falu vezetői, amikor úgy gondolták, kerékpártárolókat is telepítenek, hiszen a környéken ez az egyik legkedveltebb közlekedési eszköz. Másfelől fontossá vált egy játszótér kialakítása is, hiszen idáig a közösségi együttlétet a gyerekek számára csupán az óvodában és iskolában lehetett biztosítani. Ideális helyszíne lett a játszótérnek a kihasználatlan, de füvesített, fásított Szabadság tér.

Szügyben is lassan végéhez közeledik a templomfelújítás, amelyre ugyanezen a pályázati körön, de a vidéki örökség megóvását célzó jogcímen nyert támogatást a helyi evangélikus gyülekezet. Nyáron már új templomtető óvta a falakat, amelyek korábban több helyen beáztak. Elkészült a törtfehér homlokzat is, lekerültek a bejárati frontról az állványok és új órát is kapott a harangtorony. A tervek szerint a hajók renoválásával jövőre a teljesen megújult barokk templomban tarthatják istentiszteletüket a hívek.

Forrás: Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesülete

Cikk megosztása