"A nemzeti vidékfejlesztési stratégia, a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése és az integrált tájgazdálkodás eredményeinek integrációs lehetőségei" címmel műhelymegbeszélést tartottak 2011. november 18-án Nagykörűben.

Az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) Közép-Európai tagozatának támogatásával és az Élő Tiszáért Egyesület (SZÖVET) szervezésében megrendezett esemény célja, hogy a különböző szakterületek látószögéből vitassák meg, milyen lehetőségei vannak egy közösen egyeztetett, átfogó vidékstratégia kialakításának a Közép-Tisza vidékén.

A műhelymegbeszélésen elhangzott szakmai érvek alapján elmondható, hogy a területet érintő fenntartható tájgazdálkodás érdekében a továbbiakban elengedhetetlen a Tisza-völgyben tervezett fejlesztési elképzelések összehangolása. A korábbi átgondolatlan tervek mentén kivitelezett folyószabályozásnak napjainkra egyre kedvezőtlenebbek a hatásai. Ezért a fejlesztési elképzelések meghatározó tényezői között fokozottan figyelembe kell venni a természeti viszonyok alapvető működési mechanizmusait, valamint a táj rendeltetésszerű használatát.

A rendezvény munkaanyaga a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztésének (VTT) jelenlegi állapotából indult ki egy integrált tájfejlesztési program tanulságainak felhasználásával. Azt vizsgálták, hogyan illeszthető megfelelő elvekre alapuló vízkormányzási megoldás egy átfogóbb földhasználati reform keretei közé, illetve hogyan építhető ez be a jelenleg formálódó Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégia koncepcionális alapjaiba.

A műhelymegbeszélés első részében többek között Borsos Béla UNDP szaktanácsadó, Koncsos László tanszékvezető egyetemi tanár, Szabadkai Andrea, a SZÖVET programvezetője és Podmaniczky László, MNVH elnökségi tag is tartottak szakmai előadásokat. A rendezvény védnöke Ángyán József parlamenti államtitkár volt.

A rendezvény második felében a szakmai szekciómunkán az állásfoglalásokat követően dolgozták ki javaslataikat a résztvevők négy témában. A megfogalmazott javaslatokat és ötleteket feljegyzés formájában továbbították a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) illetékes munkatársai részére.

Cikk megosztása