Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) támogatásával több beruházás is megvalósult a Vértes-Gerecse Közösség területén. A pályázati támogatásból megújult a Komárom-Esztergom megyei Vértessomló ravatalozója, amelyet ünnepélyesen Mindenszentek napján adtak át. A felújítás során csaknem hatmillió forintból elbontották az előtetőt és újat építettek, kicserélték a homlokzati rendszert, a fedélszerkezet felújítását követően pedig új, égetett kerámiacserép héjalást kapott az épület. A beruházáshoz szükséges általános forgalmi adót az önkormányzat finanszírozta.

Kocs Község Önkormányzata 2011-ben nyert el közel 15 millió forintos támogatást az ÚMVP pályázatán. A fejlesztés a műemléki védettségű épületekhez, történelmi látnivalókhoz vezető gyalogutak, sétányok felújítását célozta meg. Ezek az utak csak szakaszosan kiépítettek és szélességük sem volt megfelelő, felületük pedig balesetveszélyes volt. A gyalogutak mentén a kulturált pihenést elősegítő padok és hulladékgyűjtők is hiányoztak. A fejlesztés két lépésben valósították meg, egyrészt több mint nyolcszáz négyzetméter gyalogutat építettek a Római Katolikus Templom, Katolikus Plébánia, valamint a Kúria megközelítésére, másrészt rendezték a védettség alatt álló épületekhez tartozó zöldfelületeket, valamint a történelmi látnivalók környezetét is rehabilitálták. Parkosítottak, fákat, cserjéket és rózsákat ültetetek, valamint padokat és hulladékgyűjtőket is elhelyeztek.

Balogh István kőfaragó mester 1979 óta dolgozik Bodméron egyéni vállalkozóként két fiával és két unokaöccsével, a műhelynek is a családi ház ad otthont. Fő profiljuk síremlékek készítése és felújítása. Balogh István 2009-ben nyújtott be pályázatot a „Mikrovállalkozások létrehozása és fejlesztése” jogcímben, amelyre 2011-ben kapta meg a támogatási határozatot. Ekkor vásárolta meg a pályázatban szereplő eszközöket, gépeket, hogy munkáját hatékonyabban, a mai kor elvárásainak megfelelően tudja végezni. A tervezett beruházás folyamán egy kézi bevitelű betűvéső berendezés helyett egy korszerű, környezetbarát automata homokfúvó berendezést és a hozzá tartozó kiegészítő berendezéseket vásárolta meg, amellyel mintegy háromszáz százalékos hatékonyságnövekedést érhet el. Fontos szempontja volt a fejlesztésnek, hogy a számítógép-konfiguráció révén a korábbi behatárolt számú és variabilitású betűkészlet helyett az interneten keresztül végtelen számú ábra és betű hívható le, majd válik szabadon tervezhetővé. A géprendszer felügyeletére egy fő munkaerő felvétele szükséges – ugyanakkor a folyamat megnöveli az ily módon felszabaduló, korábban betűvéséssel foglalkozó többi munkatárs munkájának hatékonyságát.

Forrás: Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség

Cikk megosztása