Több mint négy éves, komplex agrárfejlesztés fejeződött be Dombegyházon. Az Európai Unió által is támogatott beruházásnak köszönhetően a Békés megyei nagyközség agrártermelő részvénytársasága hazánk sertéstermelésének egy százalékáért felel. A mintegy négyezer hektárnyi szántóföldön gazdálkodó cég nagyjából 150 helyi és környékbeli dolgozónak ad munkát.
A társaság még 2007 májusában nyújtott be mindkét sertéstelepére több mint 500 millió forintos, 75 százalékban támogatott pályázatot a trágyatárolás megoldására, hogy megfeleljen a szigorodó környezetvédelmi előírásoknak. A telepek korszerűsítése összesen végül 800 millió forintba került, ennek 40 százalékát tette ki az elnyert támogatás.
Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára elmondta, hogy ezúttal is örömmel érkezett meg Békés megyébe, mivel ismét bebizonyosodott, hogy a magyar állattenyésztésnek nem csak múltja, hanem jelene is van, illetve jövője is lesz. „Ilyen versenyképes technológiával tudunk labdába rúgni a dán, a holland vagy a német sertéstenyésztők mellett” – hangsúlyozta. A beruházásnak köszönhetően a korábbi 3,3 kilogramm takarmány helyett harminc dekával kevesebbre van szükség egy kilogramm hízó előállításához, ezzel jelentős összeget megtakarítva.
„Maximálisan igaza van Orbán Viktor miniszterelnöknek abban, hogy Magyarország mezőgazdasági ország” – mondta. Az elmúlt évben az ország külkereskedelmi aktívumának 38 százalékát az agrárszféra biztosította. A hazai mezőgazdaság az Európai Unió mezőgazdaságának két százalékát adja, a lakosság aránya is két százalék, ehhez képest Magyarország 3–3,5 százalékban részes agrár- és vidékfejlesztési támogatásokban. Mint azt Czerván György elmondta, a kormány kiemelten kezeli a kis- és középvállalkozások felkarolását, amelyek túlnyomóan, 95 százalékban jellemzik a hazai mezőgazdaságot.

Forrás: Kertészek Földje ACSE, hir6.hu

Cikk megosztása