Nagy szerepet tölt be a Pest megye déli részén található településen, Újszilváson a megújuló energia az elkövetkező években. Már ma is geotermikus rendszer biztosította energiával fűtik a polgármesteri hivatalt és az önkormányzat intézményeit - így az általános iskolát és a sportcsarnokot, a művelődési házat, az óvodát valamint a könyvtárat.

A megújuló energiafelhasználás Újszilváson nem áll meg a geotermikus rendszereknél. Átadták hazánk legnagyobb, egyedülálló módon napkövető panelekkel épült naperőművét. A projekt összköltsége több mint 618 millió forint, a hazai és az Európai Unió által nyújtott támogatás összege csaknem 433 millió forint volt. A fennmaradó összeget a helyi önkormányzat önerőből biztosította. A hivatalosan 400 kilowattos hálózatra kapcsolódó, fotovoltatikus rendszert Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára avatta fel.

Újszilvás külterületén 68 darab forgatórendszerrel felszerelt állványt állítottak fel, amelyekre több mint 1600 napelemet telepítettek. A beruházás részét képezi továbbá az inverterek felszerelése, egy transzformátorállomás, egy felügyeleti konténer kialakítása, 20 kilowattos rácsatlakozó földkábel kiépítése a transzformátor és a csatlakozási pont között, illetve 0,4 kilovattos földkábel csatorna- rendszer kiépítése a tartószerkezetek és a transzformátorállomás között. A gyártó a napelemek 90 százalékos hatékonyságát 15 évre garantálja, és a már működő rendszerek üzemeltetésének tapasztalatai azt mutatják, hogy az azt követő 15 évben ez a hatékonyság 80 százalékos.

„A projekt hosszú távú közvetlen célja - amely már rövidtávon is érzékelhető hatással jár -, hogy ésszerű műszaki megoldással és az áramszolgáltatóval való partneri együttműködéssel olyan helyzetet idézzen elő, hogy Újszilvás képes legyen a villamos energia felhasználását saját maga napenergia hasznosításával ellensúlyozni. Közvetett célként fogalmazható meg az a példamutatás is, amely rávilágít arra, hogy egy önkormányzat is megfelelő szervezéssel, előkészítéssel, ésszerű gazdálkodással, valamint el nem hanyagolhatóan külső – uniós és központi költségvetési - támogatással képes akár az ország legnagyobb naperőművének létrehozására is. Mint bemutató hely kiváló lehetőséget nyújt a jövő nemzedéke számára az alternatív energia hasznosítási mód megismerésére” – mondta Petrányi Csaba polgármester.

Forrás: HAJT-A Csapat Egyesület, ujszilvas.hu

Cikk megosztása