Fontos állomásához érkezett Mezőcsát Kistérség Többcélú Társulásának európai uniós forrásokból megvalósuló felújítási-fejlesztési projektje. Az Észak-magyarországi Operatív Program (ÉMOP) egyik projektjének elemeként elkészült a Mezőcsát Kistérség Humánszolgáltató Központ épülete. A pályázaton több mint 210 millió forintot nyert az épület komplex akadálymentesítésére, energiatakarékossá tételére és többfunkciós szolgáltató bázissá alakítására. A támogatás mértéke 95 százalékos, azaz mintegy 11 millió forint önrészt igényelt.

A Társulás által létrehozott intézmény a mezőcsáti kistérség kilenc településén összesen hat szociális alapszolgáltatást nyújt. A családsegítés, a gyermekjóléti szolgáltatás, a támogató szolgáltatás, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, a házi segítségnyújtás és a fogyatékosok nappali intézménye csaknem egy időben, egymás mellett párhuzamosan működik. Ehhez a szakmai munkához teremt megfelelő körülményeket az európai uniós forrásokból megvalósuló fejlesztési projekt.

„Az emberek szociális helyzetére a mai átalakult világban kiemelt figyelmet kell fordítanunk. A Mezőcsáti Kistérség Humánszolgáltató Központ épületének bővítésével, átalakításával egy korszerűbb kistérségi szintű szociális központ jön létre. Az ezen a területen dolgozó szakemberek munkakörnyezete az épület bővítésével, átalakításával színvonalasabbá válik, így megújult, modern környezetben fogadhatják és segíthetik a szolgáltatásokat igénybevevő kistérségi lakosokat”- mondta Domján László, a település polgármestere, a Mezőcsát Kistérség Többcélú Társulása elnöke.

A pályázati forrásból elkészült központ új, kétszintes épületében mindennek megvan a helye. A földszinti részen irodákat, interjúszobákat, egy mosoda részt, valamint az egész intézmény részére egy adománytároló helyiséget alakítottak ki. Az emeleten kapott helyet egy közel száz négyzetméter alapterületű tárgyaló, egy jogi tanácsadó iroda, az irattár és a raktár, valamint a szerverszoba és a gépészeti helyiség. Az épület komplex, valamennyi fogyatékosságra kiterjedő akadálymentesítés követelményeinek megfelelően épült meg. Az intézmény 2012. január elsejétől várja a kistérség lakosait.

Forrás: Dél-borsodi LEADER Egyesület, Mezőcsát Kistérség Többcélú Társulása

Cikk megosztása