Istentisztelet és komolyzene kísérte a felújított békésszentandrási református temető átadását. A sírkert állapota a munkálatok előtt nagyon rossz volt, a ravatalozó réz födémét több alkalommal megrongálták, egy részét pedig el is tulajdonították, ezzel az építmény használhatóságát veszélyeztetve.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programnak (ÚMVP) köszönhetően azonban sikerült forráshoz jutnia az egyházközségnek a felújításhoz, pályázati úton több mint öt és félmillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott. Az összegből a ravatalozó vadonatúj födémet, az épület környéke pedig friss térkőburkolatot kapott. A látogatókat új nagykapu fogadja, a sírokat díszítő virágokat egy új kút vizével öntözhetik, valamint padokat, szeméttárolókat is elhelyeztek a temetőben. A rongálók ellen riasztórendszerrel védekeznek.
„A támogatás nélkül egyáltalán nem tudta volna megvalósítani az egyházközség a beruházást, sőt nem is remélhette, hogy hasonló léptékű javítás-fejlesztés önerőből és helyi közadakozásból létrejöhetett volna” – mondta Dobos Ágoston református lelkész. Véleménye szerint „a projekt bátorító és megtartó erőt adott” a településnek, a nyertes pályázat pedig lelkesítőleg hatott. „Egyházközségünk két fő álma a templom, és a Népkör felújítása. Ez eddig csak fel-felemlegetett álom volt, most, a temető felújítási pályázat sikerén és tapasztalatán felbuzdulva azonban szinte karnyújtási reménységnek látjuk mindkét projektet” – mondta Dobos Ágoston.

Forrás: Körösök Völgye Akciócsoport

Cikk megosztása