Helyi értékeket kutattak Vasváron és környékén lengyel gazdasági és turisztikai szakemberek, amelynek hátterében az Európai Unió határokon átívelő "Cultural Capital Counts" projektje áll. A programban részt vevő partnerek önmaguk és egymás kulturális értékeinek feltárásán és turisztikai hasznosításán munkálkodnak. Az együttműködésben hat európai ország - Ausztria, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország és Szlovénia - vesz részt, összesen tíz partnerrégióval, valamint olyan szervezetekkel, amelyek a maguk területén a hagyományápolással foglalkoznak. Magyarországot, ezen belül a hegyháti kistérséget az oszkói Hegypásztor Kör képviseli.

A projekt meghirdetői abból indultak ki, hogy globalizálódó világunkban háttérbe szorul az egyes térségek szellemi öröksége. Pedig ezek feltárása növelheti a térség iránti érdeklődést, ezáltal eladható termékké téve, a gazdasági vérkeringésbe kapcsolva a helyi kulturális értékeket.

Az áprilisban indult, hároméves projektben jelenleg a szellemi erőforrások felkutatása zajlik. A tapasztalatokból később kézikönyv, majd képzési anyag is készül. A partnerek ezekben a hetekben körbelátogatják egymást, kívülállóként mérve fel az egyes régiókban rejlő lehetőségeket.

A magyar partnerhez a lengyel Kárpátaljai Gazdasági Kamara három szakembere látogatott el az elmúlt napokban. Csehimindszenten felkeresték Mindszenty bíboros szülőházát, Fukszberger Imre polgármesterrel beszélgettek a nemrég önkormányzati tulajdonba került épület felújításának lehetőségeiről. Olaszfán gidrán lótenyészetet, Alsóújlakon őshonos állatparkot néztek meg. Vasváron a domonkos kolostor, a múzeum, a Szentkút voltak úti céljaik, a Hegypásztor Kör által helyreállított oszkói pincéknél pedig azok hasznosításáról folyt az eszmecsere.

Forrás: Göcsej-Hegyhát Leader Egyesület, vasnepe.hu

Cikk megosztása