A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pályázatot hirdet „Szakmai Szaktanácsadási Központok” kijelölésére. A kiírás célja olyan országos hatáskörű szakmai szervezetek listájának összeállítása, amelyek a saját szakterületeiken belül a támogatott szaktanácsadási szolgáltatást végző szaktanácsadóknak és akkreditált szaktanácsadó szervezeteknek ingyen nyújtanak információkat. További cél a Szakmai Szaktanácsadási Központ címet elnyert szervezetek tudományos és innovációs eredményeinek mind nagyobb mértékű hasznosítása a gyakorlatban a mezőgazdasági szaktanácsadási rendszeren keresztül.

A pályázatra Magyarország területén működő agrárkutató, -fejlesztő és -tudományos szolgáltató helyek, szakmai kamarák, társas vállalkozások, nonprofit vállalkozások vagy szervezetek, egyetemek és egyetemi továbbképzési helyeken létrehozott innovációs szervezetek jelentkezhetnek. A pályázó szervezetnek rendelkeznie kell az agrárágazatban hasznosítható tudásbázissal, ismeretátadási és szaktanácsadási tapasztalattal. A jelentkezőknek továbbá az alábbi, szaktanácsadáshoz kapcsolódó kutatási, fejlesztési, innovációs, ismeretátadási és szaktanácsadási tevékenységet kell végeznie:

  1. Szántóföldi növénytermesztés
  2. Állattenyésztés
  3. Kertészet (zöldség-, gyümölcs-, szőlő-, dísznövény-, gyógynövény- és faiskolai termesztés)
  4. Erdő- és fagazdálkodás
  5. Vadgazdálkodás
  6. Halászat
  7. Ökológiai gazdálkodás, integrált termesztés
  8. Növényvédelem
  9. Tápanyag-gazdálkodás, talajvédelem
  10. Állatorvoslás, állategészségügy
  11. Melioráció, vízgazdálkodás
  12. Munkabiztonság
  13. Földügyek (ingatlan-nyilvántartás, földmérés, földvédelem, földminősítés, birtokrendezés)
  14. Állati eredetű termékek feldolgozása
  15. Növényi eredetű termékek feldolgozása
  16. Biomassza
  17. Élelmiszerbiztonság
  18. Táj- és kertépítészet
  19. Agroturizmus
  20. Vidékfejlesztés
  21. Farm menedzsment, ökonómia (marketing, kereskedelem, forrástérképezés, agrárszabályozás és -támogatás, pályázati információk)

A cím odaítéléséhez a pályázónak vállalnia kell, hogy külön finanszírozási forrás nélkül, az Országos Szaktanácsadási Központtal együttműködve térítésmentes szakmai tájékoztató ügyfélszolgálatot alakít ki, valamint szakterületéhez kapcsolódó információs adatbázist hoz létre és működtet. Ezt az akkreditált szaktanácsadó szervezetek, illetve a szaktanácsadók részére szabadon hozzáférhetővé kell tennie. Emellett szakmai információkat kell nyújtania az akkreditált tanácsadó szervezeteknek és az általuk foglalkoztatott névjegyzéki szaktanácsadóknak, a saját szakterületéhez tartozó témakörökben előadásokat, tanfolyamokat és bemutatókat szerveznie, tevékenységéről pedig éves értékelő beszámolót kell készítenie az Országos Szaktanácsadási Központ részére.

A címet egy évre ítéli oda az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága. A pályázatokat két példányban – az interneten keresztül és postai úton – kell eljuttatni a VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézetéhez (VM VKSZI). Elektronikusan 2011. november 21. és 2011. december 4. között pdf formátumban kell elküldeni az [email protected] e-mail címre, postai úton pedig legkésőbb 2011. december 5-i postabélyegzővel ellátott küldeményben a következő címre (a borítékra ráírva, hogy „SzSzK pályázat”):

VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet
1223 Budapest, Park u. 2.

A pályázati felhívást és a jelentkezéshez szükséges formanyomtatványt a mellékletek tartalmazzák.

Forrás: VM VKSZI

Cikk megosztása