A pusztataskonyi kápolna felújításának záró rendezvényén az Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár emlékeztetett: a kápolna falai között nyugszik mások mellett az a gróf Szapáry Gyula, aki 1890 és 1892 között Magyarország miniszterelnöke volt, és pályafutása során mindvégig szívén viselte e térség sorsát. Az 1875-ben felszentelt, romantikus stílusú épülettel kapcsolatban kitért arra is: annak felújítása sok ember összefogásának a sikere.

Az eseményen Szapáry György, Magyarország amerikai nagykövete, a kápolna felújításának kezdeményezője elmondta: az Európai Unió és a magyar állam csaknem 32 millió forintos támogatásával az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programmal (ÚMVP) megvalósult rekonstrukció egyben szimbólum is. Mint kifejtette, annak a jelképe, hogy az életben három olyan közösség van - a család, az alma mater és a haza - amelyhez tartozni elengedhetetlen, és amelyhez a kötődést ápolni, őrizni kell.

A beszédeket követően Csóka Gáspár bencés rendi pap áldotta meg az átfogó felújítás és akadálymentesítést követően megszépült épületet, a kápolnában ünnepi szentmisét is tartott a helyi híveknek és a vendégeknek.

Forrás: Tisza-tó Térsége LEADER Egyesület, vargamihaly.hu

Cikk megosztása