A FAO (az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete) a Vidékfejlesztési Minisztériummal (VM) együttműködve november 14. és 18. között workshopot szervezett három Európai Unión (EU) kívüli ország részére. Fernanda Guerrieri, a FAO európai és közép-ázsiai regionális képviselője a workshop megnyitóján elmondta, fontos Albánia, UNMIK Koszovó és Moldova részvétele ezen a rendezvényen, hiszen olyan hasznos információkat szerezhetnek, amelyek segítségével könnyebben érvényesülnek és eligazodnak az uniós csatlakozás után. Betekintést nyerhetnek az EU támogatási rendszerébe, a jogszabályokba valamint képet kaphatnak a magyarországi jó gyakorlatokról is.

Tomasz Lonc, a FAO közép-kelet-európai képviselője kiemelte, a régió minden országának érdeke, hogy megismerje a rendszert, függetlenül attól, hogy csatlakoznak-e az Unióhoz, vagy sem. A Budapesten megrendezett workshopon Magyarország mellett az újonnan csatlakozott országok – mint Románia – tapasztalatait is megismerhetik a résztvevők, és gyakorlati útmutatást kaphatnak arról, hogyan használják fel a csatlakozás előnyeit.

A workshop két szekcióra oszlik: egyrészt fő hangsúlyt kap az élelmiszerlánc szabályozása, az élelmiszerbiztonság és – fogyasztás, másrészt kiemelt téma a vidékfejlesztés, előadásokat hallhatnak a magyar Nemzeti Vidékstratégiáról és a támogatási rendszerekről.

Forrás: VM VKSZI

Cikk megosztása