Mintegy 54 millió forinttal támogatta az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) a kazári Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) kialakítását. Az épületet november 12-én adták át a helybelieknek, akik már régóta vártak egy közösségi térre.

Az épület előtte a magtárhoz tartozó gazdasági épületként funkcionált, majd később szükséglakásokat üzemeltettek benne. Felújították, akadálymentesítették és kibővítették az önkormányzati tulajdonú épületet. A homlokzatot már korábban felújították, az elektromos rendszer azonban átalakításra és felújításra szorult, valamint szükség volt az épületgépészeti rendszerek kiépítésére is. A csaknem ötszáz négyzetméteres épületben a tetőtér beépítésével tanácsadó- és civil irodákat, fogadó helységeket, közösségi és kiállító teret, ifjúsági klubot, információs pontot és könyvtárat alakítottak ki.

Az ünnepélyes átadáson Eperjesi Tamás, a VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet igazgatója elmondta: „Sok ember számára ünnep ez a mai nap. Ha felnéznek az épületre, látnak négy betűt – IKSZT –, amelyet ma Magyarországon egyre többen ismerik.” Az igazgató hozzátette, az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér Magyarország megújulásának részeként az egyik legjelentősebb közművelődési beruházás. Közel 27 milliárd forint, 653 IKSZT, amely országszerte vagy megújult, vagy újat alakítanak ki. „Azt gondolom, hogy ezek a terek mindegyike igazi találkozópontként szolgálhat a generációk között” – fűzte hozzá. Az idősebbeket a fiatalok internetezni tanítják, az idősek pedig azokat a hagyományokat adják át, amelyekért érdemes és jó falun élni.

Forrás: 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület, Nógrád Megyei Hírlap

Cikk megosztása