Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) pályázatán nyert támogatást a Hajag Vidéki Vadásztársaság Vadászturisztikai központ kialakítására. A társaság Márkón, az egykori romos tűzoltószertár épületét újította fel, ahol egy minden igényt kielégítő vadászturisztikai központot alakítottak ki. A centrum átadásán részt vett Bajkai János, „A BAKONYÉRT” Egyesület elnöke, Hutvágnerné Kasper Judit munkaszervezet vezető, és Bachstetter Tamás ügyintéző is.

Az épület udvarán kitüntetett, minősített trófeák kiállítása várta a vendégeket. Avatóbeszédet mondott Szabó Ferenc, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) Erdészeti, Halászati és Vadászati Főosztályának vezető helyettese és Hujberné Gyenes Erika, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) szakreferense.

Az ingatlan Márkó hagyományos építésű településközpontjához közel fekszik. A fejlesztést megelőzően az épület nagyon rossz állapotban volt, falazott szerkezetű, magas tetős tűzoltószertár, mögötte pedig egy romos épület volt. A vadásztársaság a tűzoltószertár átalakításával, a romos melléképület visszaépítésével szerette volna biztosítani a vadásztársasági tagok és a vendégvadászok fegyvertárolását, szociális igényeinek kielégítését és a téli etetéshez szükséges szemes takarmány zárt tárolását. Lehetőséget kívántak biztosítani arra is, hogy a vadászatok előtti eligazítást, a balesetvédelmi oktatást és a vadászhelyek térképes bemutatását legyen hol megtartani.

Az épület márkói stílusban készült, megfelel a sváb építészeti hagyományoknak. A hivatásos vadászoknak szolgálati helyiséget és egy nagy oktatótermet alakítottak ki, a házhoz gazdasági épületrész is csatlakozik. A hátsó helyiségből leválasztottak egy fegyvertároló szobát és irattárat is. A gazdasági épület főépülethez csatlakozó szakaszán, ahhoz szervesen kapcsolódóan lépcsőház és öltöző, vizesblokk épült. A részleges akadálymentesítést elvégezték, így most már az utcai bejárat, a tornác és az épületbejáratok kialakítása is biztosítja az épület akadálymentes megközelítését.

Forrás:„A BAKONYÉRT” Egyesület

Cikk megosztása