A Nagyharsányi Református Társegyházközség 2008 decemberében nyújtott be pályázatot az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyének kiírására, hogy felújíthassa a kisharsányi templomot. Az épület ugyan 2006-ban országos védettséget kapott, de csak a tetőszerkezet helyreállítására sikerült – szintén pályázati forrásból – pénzt előteremteni. A templom rossz állapota, így a repedezett külső homlokzat, az ablakpárkányok és a vakolatdíszek hiánya, az elvizesedett tartófalak és a tönkrement tölgyfa bejárati ajtó azonban mind indokolták a felújítást.

A pályázaton majdnem 44 millió forintot nyert a társegyházközség. Az egyházközség és Kisharsány önkormányzatának összefogásával valósult meg a beruházás, amely során a templom kívül-belül megújult. Az átadó ünnepséget és hálaadó istentiszteletet október 30-án tartották.

Kisharsányban bíznak benne, hogy a felújítás fellendíti a településre irányuló műemlékturizmust, és hogy a Siklós – Kisharsány - Villány kerékpárút egyik látványosságává, pihenőhelyévé válhat a megújult templom és a kertje.

Forrás: Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesülete

Cikk megosztása