A VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VM VKSZI) fotópályázatot, hét állomásból álló konferenciasorozatot és workshopot hirdetett, hogy az Európai Unió Közös Agrárpolitikáját (KAP) közelebbről is megismertesse a fiatalokkal, a városi lakossággal és megmutassa, miért van szükség nagyfokú támogatásra. November 9-én, Mosonmagyaróváron a Biotechnológiai Oktató és Bemutató Központban rendezték meg az eseménysorozat második állomását.

A konferenciához kapcsolódó sajtótájékoztatón Mezőszentgyörgyi Dávid, a VM VKSZI főigazgatója elmondta, az EU kiemelt figyelmet fordít a KAP népszerűsítésére, az adófizetők pedig kíváncsiak arra, hogy mire fordítják a költségvetés 43 százalékát. A „Mire KAP-ható a városi ifjúság?” konferencia elsősorban a középiskolás és egyetemista korosztályt célozza meg, hiszen ők hasznosíthatják leginkább a felhasználható támogatásokat a következő, 2014-2020-ig tartó ciklusban. Ahhoz, hogy ez működhessen, ismerniük kell a rendszert. „A mai előadásokkal a KAP filozófiáját szeretnénk megértetni a fiatalokkal” – fűzte hozzá a főigazgató.

Schmidt Rezső, a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar dékánja elmondta, a nagyszabású rendezvénysorozatnak nagy örömmel adott helyet az egyetem. A mezőgazdaság stratégiai ágazat, hiszen az Európai Unióban Magyarországon a legnagyobb a hasznosítható termőterületek aránya. Hozzátette: „ezt szeretnénk tudatosítani a hallgatóságban és ezért fontos, hogy hasonló rendezvényeken ismertessük meg velük a Közös Agrárpolitikát. Aki eredményesen szeretne érvényesülni az Unióban, annak ebben a rendszerben kell mozognia, de ehhez ismernie kell a működését.”

Nagy István, Mosonmagyaróvár polgármestere a konferencia megnyitóján kiemelte: a rendezvény hazaérkezett, hiszen a mezőgazdaság és a tudás összekapcsolása volt a cél kétszáz évvel ezelőtt, amikor a városban megalapították az akadémiát. Hozzátette, „Európa és Magyarország találkozhat ezen a rendezvényen.”

A hét konferenciából álló sorozat következő, harmadik állomása Gyöngyösön, a Károly Róbert Főiskola Agrárinformatikai és Vidékfejlesztési Intézetében lesz november 23-án.

A KAP az Európai Unió (EU) mezőgazdasági támogatási rendszere, amely az EU kiadásainak jelenleg 43 százalékát teszi ki. Ez éves szinten 55 milliárd eurót jelent. A KAP költségvetése folyamatosan csökken, miközben egyre szerteágazóbb tevékenységet foglal magában.

Forrás: VM VKSZI

Cikk megosztása