A Vidék Sátrát először 2009-ben állították fel a Csabai Kolbászfesztiválon. A kezdeményezés a Körösök Völgye Akciócsoport Zrt., a VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VM VKSZI) és a Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület együttműködésével valósult meg.

A vidék saját sátrában az ország LEADER térségeiből érkező kézművesek, népi iparművészek és kistermelők, szövetkezetek, saját térségükre jellegzetes élelmiszeripari termékeket előállító vállalkozások mutatták be termékeiket a nagyközönségnek. Az anyagi mellett azonban szellemi javakban sem volt hiány: a népi kultúrából, népzenéből is ízelítőt kaphattak a látogatók.

A kiállítást és vásárt idén is megrendezték, amelyhez egy 16 millió forintos LEADER támogatás is hozzájárult. Négy napon keresztül több mint ezer négyzetméteren jelent meg a Dobozi Népművészeti Egyesület, a Megyeri Kézműves Falu és a Békés Megyei Népművészeti Egyesület. Közel tíz szervezet több mint száz kiállítóval volt jelen, a Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár - és Egészségtudományi Kara pedig szakmai standot állított fel.

Kézművesek és népi iparművészek által készített szőttesek, hímzések, csipkék, fazekas edények, kerámiák, ékszerek, csuhé, gyékény és fonott áruk tömkelegéből válogathattak a látogatók. A kiállításokat keramikus és kovács bemutató színesítette, és bárki megtanulhatta a szövés fortélyait. Emellett csengődi borok, keceli pálinkák, zöldségek, savanyúságok, mézek, sajtok, szárazkolbászok, Bács-Kiskun megyéből érkezett különleges festett bútorok és mézeskalácsok várták a látogatókat. A program fő attrakciójának számító kolbászgyúró verseny közel félezer indulóját a Vidék Sátrában további egy tucat csapat egészítette ki, az elkészült kolbászokat pedig helyben, kemencében sütötték meg.

A sátorban a Körösök Völgye Akciócsoport gondozásában információs pontot is felállítottak, ahol a csoport munkájáról, a LEADER mozgalomról és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programról (ÚMVP) lehetett tájékoztatást kapni, valamint játékos vetélkedőt is szerveztek, amelyen ÚMVP-s ajándéktárgyakat lehetett nyerni.

Forrás: Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft.

Cikk megosztása