Csaknem százéves sváb présházat újítottak fel a Fejér megyei Etyeken LEADER támogatásból. Egy boltíves pince is tartozik az úgynevezett sukkos házhoz, amely szinte egyedüli példánya annak a több száz épületegyüttesnek, amely a II. világháború előtt jellemző volt Etyekre. A csaknem hatmillió forintos támogatás a beruházás hatvan százalékát fedezte.

„A projekt során teljesen felújítottuk a présházat” – mondta a tulajdonos, Fetzer Csaba, aki hozzátette: „kialakítottunk egy megfelelő konyhát a falusi vendégasztal céljára, lebontottuk a palatetőszerkezetet, és nagyobb méretű cseréptetőt helyeztünk rá, valamint hőszigeteltünk és fűtési rendszert kis kialakítottunk.”

Fűtötté vált a borkóstoló helyisége, a mellékhelyiségek, a személyzeti öltözők, a pihenőszoba és a fürdőszoba is. Lefedték továbbá a présház udvarán lévő tűzrakó helyet, így rossz idő esetén is használható. Mivel ez az épület több mint százéves, megtartották régies jellegét és lehetővé tették a turisták számára, hogy ingyenesen megtekintsék kiállítórészeit. A hagyományos sváb présház kézzel faragott mészkövekből épült. Hetven évvel ezelőtt még több száz hasonló épülettel büszkélkedett Etyek.

Forrás: Völgy Vidék Vidékfejlesztési Közösség Közhasznú Egyesület, Helyi Téma

Cikk megosztása