Bóly általános iskoláját az energiatakarékosság jegyében újították fel. A város önkormányzata közel 30 millió forintos beruházással cserélték le a régi lámpatesteket új, kisebb fogyasztású LED-es izzókra, valamint hőszigetelővé tették a tetőablakokat és a homlokzatot. Az épület magas tetőt kapott, a volt kazánházban pedig gyakorlati tanműhelyt alakítottak ki. A gyerekek közlekedése is immár sokkal biztonságosabb lett. Az iskola előtt elkészült az új buszöböl, amelybe egyszerre két autóbusz is be tud állni.

Egy másik beruházásnak köszönhetően az intézmény gyakorlatilag képessé vált önmagát ellátni villamos energiával. A tornacsarnok tetején lecserélték a hullámpalafedést, ezzel egyidejűleg pedig egy 47 millió forintos beruházással 400 négyzetméternyi napelemet telepítettek ide. Az 50 kW teljesítményű rendszer képes megtermelni az intézmény villamosenergia-felhasználásának közel 90 százalékát. Az épületek fűtését szintén környezetbarát technológiával, termálvízzel oldották meg az elmúlt években.

A másik jelentős oktatási intézmény a városban a szakközépiskola, amely a Pannon Szakképzés Szervezési Társulással közösen pályázott két tanműhely kialakítására. Az új tankonyhát a kollégium konyhája mellett alakították ki, itt egyszerre 12-16 szakácstanulónak tudnak képzést biztosítani, az új asztalos tanműhelyt pedig a legkorszerűbb gépekkel és berendezésekkel szereltek fel. A 140 millió forintos beruházás húsz százalékát az önkormányzat biztosította.

Forrás: Zengő-Duna Egyesület

Cikk megosztása