Sok éves múltra tekint vissza a Békés megyei Kondoroson október környékén megrendezett haluskanap. A hagyományos szlovák metélt tésztafélét idén október 8-án, tizenkét csapat igyekezett a legfinomabb módon elkészíteni. A helyiek mellett számos környező településről érkezett vendég is igyekezett megmutatni, ők tudják a legjobban gyúrni, nyújtani, vágni és ízesíteni az ételt.
A kapott egy kilogramm lisztből kötelező volt túrós és káposztás haluskát készíteni, de ezen kívül más ízesítés mellett is dönthettek. Sok csapat több kilónyi lisztet hozott tartalékba, ezért délre már rengeteg túrós, mákos, káposztás, grízes, diós és még számtalan módon ízesített haluskával teli tál állt az asztalokon, bőven adva munkát a zsűrinek.
Ajándék nélkül senki sem távozott. Különdíj járt a leginkább hagyományőrző jellegű haluskáért, illetve a legszebb, egységes terítésért is. Az első díjat a Békéscsabai Szlovák Klub csapata szerezte meg, akik nyolcféle haluskát (túrósat, mákosat, diós-lekvárosat, kapros-túrósat, brindzásat, burgonyásat és kétféle káposztásat) készítettek.

Forrás: Körösök Völgye Akciócsoport, beol.hu

Cikk megosztása