Ásós Géza, a tulajdonos és ötletgazda gyerekkori vágya valósult meg a cigány vendéglő megnyitásával, egy időre azonban az élet távolabb sodorta céljától. Érettségi után főiskolán tanult, majd gipszkarton-szerelőként dolgozott. Az építőipari tevékenység mellett indított 2009-ben egy kisebb büfét, és ezután vágott bele az ország első, kifejezetten cigány ételeket felszolgáló vendéglőjének a megteremtésébe.

Az étterem a tulajdonos harmadik, legkisebb gyermekéről, Kiráról kapta a nevét. A hangulatról az egyszerű, minden sallangtól tartózkodó épületbelső gondoskodik. Meghatározó a természetes anyagok jelenléte, az asztalok és a székek fenyőből készültek. A tervek szerint hamarosan igazi cigányzene is várja a vendégeket.

A főszakács Kozák Zsolt, aki több megyei étteremben és Németországban is dolgozott, a roma tájjellegű ételek fortélyait viszont Ásós Géza feleségétől és az asszony édesanyjától leste el. Ezek a fogások fűszeresebbek, talán zsírosabbak, de karakteresebbek a hagyományos konyha ízeinél, árulta el. Többek között olyan tradicionális cigány ételek találhatóak az étlapon, mint a sült csirkefarhát krumpli móringgal, a cigánypogácsa, a tyúkos káposzta vagy a kacsanyak késsel vágott tésztával. Emellett a rántott húshoz vagy a palacsintához hasonló hagyományosabb ételek sem hiányoznak a fogások közül.

Forrás: Körösök Völgye Akciócsoport, beol.hu

Cikk megosztása